Business Internaţional

Glencore: investitorii scot banii, directorii sar cu bani să salveze compania

Glencore: investitorii scot banii, directorii sar cu bani...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.10.2015, 00:03 685
Investitorii şi-au retras săptă­mâna trecută cât de repede au putut banii pe care i-au pariat pe Glencore, unul dintre cei mai mari producători şi traderi de materii prime din lume, iar panica a fost atât de mare, încât s-a vorbit despre această companie elve­ţiană ca despre următorul Lehman Brothers.

Însă directorii companiei şi executivii de top au sărit cu milioane de dolari în ajutorul ei, scrie CNN.

Trei reprezentanţi de top ai Glencore, printre care preşedintele Tony Hayward, au cumpărat săptă­mâna trecută peste două milioane de acţiuni, în valoare de trei milioane de dolari, emise de compania lor. Luni, titlurile au scăzut cu 29%.

Cei trei „eroi salvatori“ sunt Hay­ward, fost CEO al BP, un producător de materii prime (petrol), care s-a lovit şi el de probleme serioase în ultimii ani, John Mack, fost CEO al Morgan Stanley, şi William Macauley, miliardar specializat în investiţii de private equity.

În plus, Ivan Glasenberg, CEO, care deţine 8% din Glencore, directorul financiar al companiei şi alţi câţiva membri ai boardului s-au înţeles luna trecută să cumpere acţiuni noi în valoare de 550 de milioane de dolari. De atunci, „investiţia“ lor virtuală a pierdut 126 de milioane de dolari din valoare.

Acţiunile au recuperat o parte din terenul pierdut săptămâna trecută. Vineri, titlurile au crescut cu 4%. Însă faţă de începutul anului, cotaţiile acţiunilor sunt cu 70% mai mici. În raport cu preţul de listare pe bursă, din urmă cu cinci ani, actualul nivel este cu 80% mai mic.

Glencore este strivită de prăbuşirea preţurilor materiilor prime şi de temerile că încetinirea economiei Chinei, a doua ca mărime din lume, va înrăutăţi şi mai mult situaţia. Compania s-a împrumutat masiv pentru a investi când piaţa materiilor prime era în plină ascensiune, iar acum se chinuie să-şi plătească datoriile uriaşe.

Analiştii cred că este puţin probabil ca preţurile materiilor prime să îşi revină semnificativ în următorii doi ani, ceea c ear însemna chinuri şi mai mari pentru Glencore şi cei care au învestit în ea. Analiştii se tem că producătorul de materii prime va suferi şi mai mult dacă Rezerva Federală americană (banca centrală a SUA) ca începe curând să majoreze dobânzile. Aceasta deoarece preţurile materiilor prime sunt stabilite în dolari. Dacă dolarul se întăreşte din cauza dobânzilor mai mari, cotaţiile metalelor şi ale altor materii prime va trebui reduse şi mai mult pentru a compensa aprecierea monedei.

Preţurile materiilor prime sunt în scădere din 2011, anul în care Glencore a strâns 60 de miliarde de dolari prin listarea pe bursă, cea mai mare operaţiune de acest fel din istoria Londrei (listare care a devenit şi mai mare după fuziunea cu Xstrata), explică Financial Times. Indicele Bloomberg este cu 14% sub nivelul de la începutul lunii iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO