Business Internaţional

Goldman nu mai primeşte investitori americani la Facebook pentru că "s-a făcut prea multă vâlvă în presă"

Autor: Radu Racu

18.01.2011, 11:04 19

Goldman Sachs, banca americană care intermediază tranzacţiileprivate cu acţiuni Facebook, va restricţiona accesul investitoriloramericani la titlurile reţelei de socializare, invocândmediatizarea intensă a subiectului, scrie Reuters.

Goldman întenţionează să strângă 1,5 miliarde de dolari printr-ocampanie de vânzare de acţiuni în afara pieţei, înainte de oaşteptată listare la bursă în 2012. Banca americană a contribuitdeja cu 450 de milioane de dolari, iar alte 50 de milioane au fostatrase de la firma rusă Digital Sky Technologies, valoarea totală areţelei Facebook fiind evaluată în urma acestor tranzacţii la 50 demiliarde de dolari.

Presa internaţională a devorat subiectul, âncepând cu un articoldin New York Times în care se menţiona că banca americană a oferitclienţilor proprii posibilitatea să cumpere acţiuni de 2 milioanede dolari fiecare pentru a strânge 2 miliarde de dolari. Informaţiaar fi atras atenţia autorităţilor americane de reglementare îndomeniul bursier, întrucât legile pieţei de capital din SUA prevădcă dacă o companie nelistată are mai mult de 500 de acţionari,trebuie să depună rapoarte financiare în conformitate cu normelebursiere.

Facebook a dezvăluit ulterior că acţiunile de pe piaţa privatăse tranzacţionează prin intermediul unui vehicul de investiţiiînregistrat în Delaware, paradisul fiscla de pe continentulamerican. Astfel, investitorii interesaţi de acţiunile reţelei desocializare cumpără de fapt titluri la fondul de investiţii. Fonduldin Delaware poate avea astfel sute de acţionari, în timp ce laFacebook este înregistrată o singură entitate.

Goldman a anunţat că deczizia de exludere a investioriloramericani nu are nicio legătură cu intervenţii din exterior,inclusiv SEC (autoritatea bursieră americană) care desfăşoară oanchetă privind tranzacţiile cu acţiuni Facebook pe piaţasecundară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO