Business Internaţional

Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană: Economia SUA ar putea înregistra cea mai lungă revenire din istorie

Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană:...

Autor: Catalina Apostoiu

09.05.2017, 20:51 1377
De la criza financiară, economia americană nu a fost niciodată caracterizată drept robustă, însă aceasta ar putea înregistra cea mai lungă perioadă de revenire din istorie, scrie CNBC.

Economiştii Goldman Sachs spun că modelul lor indică riscuri mai mari, de 31%, ca economia SUA să intre în recesiune în următoarele nouă trimestre. Vestea este şi bună, şi rea, iar partea bună este că sunt acum şanse în creştere ca redresarea să fie cea mai lungă din istorie.

Actuala expansiune durează deja de 95 de luni, acum a treia cea mai lungă astfel de perioadă din istoria SUA din 33 de cicluri de business datând din 1854, arată economiştii.

„Numai expansiunile din martie 1991-martie 2001 (120 de luni) şi februarie 1961-decembrie 1969 (106 luni) au durat mai mult“, adăugă aceştia.

Economiştii Goldman spun de asemenea că riscul de recesiune pe termen mediu este în creştere. Aceştia definesc recesiunea drept un trimestru de creştere negativă.

„Cel mai evident mod de a preîntâmpina o creştere în continuare a riscurilor ar fi o încetinire a creşterii ocupării forţei de muncă şi producţiei.“ Acest lucru ar necesita mai multe majorări de dobânzi decât cele pe care contează în prezent piaţa obligaţiunilor, susţin aceştia.

Raportul pe aprilie privitor la piaţa muncii a temperat temerile că ritmul de creştere al economiei americane slăbeşte, după o serie de date economice care s-au situat sub aşteptări. PIB-ul american a avansat cu numai 0,7% în primul trimestru, iar economiştii se apteaptă ca rata de creştere pe trimestrul al doilea să atingă 3% sau chiar mai mult.

În timp ce mulţi economişti s-au simţit încurajaţi de cele 211.000 de noi locuri de muncă create luna trecută şi de şomajul de 4,4%, economiştii Goldman spun că întrevăd posibilitatea ca piaţa muncii să se supraîncălzească.

Aceştia susţin că modelul lor arată că „riscul de recesiune este explicat prin creşterea modestă a PIB-ului, modificările de preţuri ale acţiunilor,  ale locuinţelor, de raportul datorie privată/PIB şi de nesiguranţa privitoare la politica economică“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO