Business Internaţional

Google a cumpărat cu peste 500 mil. euro un start-up fondat de doi tineri

Fondatorii Greg Duffy and Aamir Virani : foto: Business Insider / Dropcam

Autor: Alexandru Nanu

22.06.2014, 17:26 2238

Google a cumpărat prin intermediul diviziei Nest Labs, cu 555 milioane dolari, start-up-ul de monitorizare video Dropcam, fondat de doi ingineri programatori din SUA, scrie Business Insider.

Dropcam este o cameră video conectată la Internet cu ajutorul căreia utilizatorii pot monitoriza în permanenţă locuinţele lor. Utilizatorii îşi pot stoca în cloud imaginile, contracost. Potrivit reprezentanţilor companiei 39% dintre utilizatorii Dropcam folosesc acest serviciu. Start-up-ul Dropcam este a fost înfiinţat în San Francisco în umă cu cinci ani de doi ingineri de la Xobni, Greg Duffy şi Amir Virani. Xobni este un start-up care a dezvoltat aplicaţia de e-mail inbox vândută către Yahoo în 2013 pentru mai mult de 30 milioane de dolari. Dropcam a început ca un proiect personal al celor doi ingineri pentru a-l ajuta pe tatăl lui Greg Duffy, care a vrut să afle care dintre câinii vecinilor îi murdăreşte gazonul din faţa casei. Mai târziu însă, Dropcam a devenit o cameră video de supraveghere care porneşte atunci când este detectată o mişcare şi care poate stoca imaginile în cloud. 

Niciunul dintre investitorii cu care au discutat cei doi ingineri nu au fost interesaţi în finanţarea proiectului lor, până când l-au cunoscut pe Mitch Kapor, fondatorul Lotus Development, divizia de software de la Lotus. El a oferit o finanţare companiei, iar cu banii atraşi Duffy şi Virani au putut scrie o mare parte a codului aplicaţiei, lansată în 2009.

Dropcam nu a dezvăluit veniturile obţinute din vânzarea camerelor, însă sistemul este cel mai vândut sistem de securitate de pe Amazon şi a început să fie comercializat şi în magazinele Apple.

Nest Labs, compania achiziţionată de Google pentru 3,2 miliarde de dolari, produce senzori şi automatizări pentru locuinţă, precum termostate şi detectoare de fum conectate la WiFi.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO