Business Internaţional

Google este în pericol să plătească 4,3 miliarde de dolari utilizatorilor de iPhone: „Google, ne eşti dator!”

Google este în pericol să plătească 4,3 miliarde de...

Autor: Răzvan Botea

21.05.2018, 17:03 440

Utilizatorii de iPhone din Marea Britanie dau în judecată Google din cauza colectării datelor personale şi au cereri de despăgubiri de aproape 4,29 mld. dolari, conform dosarelor instanţelor londoneze, scrie Bloomberg.

Grupul este reprezentat de utulizatori de iPhone care s-au numit „Google, ne eşti dator” şi are 4,4 milioane de membri, conform documentelor instanţelor de judecată din Marea Britanie. Aceştia susţin că Alphabet Inc, compania-mamă a Google, a colectat în mod ilegal informaţii personale despre utilizatorii de iPhone, încălcând setările de confidenţialitate încorporate în telefon.

În timp ce efectele acestui fapt încă se evaluează, grupul a sugerat că, dacă vor învinge în instanţă, fiecare utilizator va primi suma de 750 de lire sterline de la Google. Compania cu sediul în The Mountain View din California a negat acuzaţiile şi a susţinut în cadrul audierilor că acest proces nu are de ce să fie judecat la Londra.

Protecţia datelor personale a fost un subiect fierbinte, mai ales în rândurile producătorilor de telefoane mobile, de la Apple la Samsung. În 2015, Apple a oferit posibilitatea de instalare a unui software pe iPhone sau iPad care să blocheze reclamele, astfel oferind utilizatorilor mai mult control în ceea ce priveşte colectarea şi uzul datelor acestora.

Condus de avocatul Richard Lloyd, grupul doreşte ca acesta să fie un proces colectiv, argumentând că toţi consumatorii au acelaşi interes în acest caz.

Grupul a mai spus că Google a folosit un algoritm care a permis dezvoltatorilor să colecteze informaţii personale, cum ar fi istoricul navigărilor. Algoritmul a acţionat pentr a „ocoli” setarea browser-ului Safari care blochează cookie-urile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO