Business Internaţional

Graţie băncilor, Europa devansează America la creşterea profiturilor

Avansul înregistrat de acţiunile bancare din Europa a transformat industria bancară în cea mai performantă industrie din ultimele şase luni

Avansul înregistrat de acţiunile bancare din Europa a transformat industria bancară în cea mai performantă industrie din ultimele şase luni

Autor: CătăIina Apostoiu

31.07.2015, 00:03 426
Băncile şi-au adus de departe cea mai mare contribuţie la creşterea câştigurilor corporate din Europa în acest an, avansul profiturilor din regiune situându-se peste cel din SUA pentru prima dată de la declanşarea crizei financiare, potrivit datelor UBS Group, citate de Bloomberg.

Analiştii anticipează o creştere de 6,7% a câştigurilor companiilor incluse în indicele bursier Stoxx Europe 600 în acest an, la bază aflându-se profiturile băncilor, pe care aceştia le văd urcând cu 18%. Câştigurile companiilor americane, în schimb, vor creşte cu numai 1%, potrivit estimărilor.

Avansul de 17% înregistrat de acţiunile bancare din Europa a transformat industria bancară în cea mai performantă industrie din ultimele şase luni. Barclays, UBS şi Credit Suisse Group se numără printre băncile cu cele mai bune rezultate. „Pentru prima dată în ceva vreme, este mai bine să investeşti în companii europene decât în companii americane“, remarcă Louis de Fels, fund manager la Raymond James Asset Management International. „Avem un euro mai slab, politica de relaxare cantitativă dă rezultate, ratele sunt mai scăzute, preţul petrolului a scăzut, toţi aceşti factori sunt benefici pentru compani­ile europene“.

Analiştii s-ar putea vedea nevoiţi să-şi majoreze în continuare aşteptările privitoare la profiturile anuale în condiţiile deprecierii euro în raport cu dolarul şi intensificării speculaţiilor privitoare la majorarea ratelor dobânzii în SUA, arată De Fels. Lăsând deoparte declinul acţiunilor producătorilor de materii prime şi alimente, rezultatele din trimestrul al doilea sunt pe cale să depăşească estimările analiştilor cu cel mai ridicat procent din ultimii cinci ani, arată analiştii UBS.

Până acum, 54,5% din companiile europene care au raportat rezultatele pe trimestrul al doilea au depăşit estimările legate de câştigurile pe acţiune, iar 42,6% dintre acestea au raportat rezultate sub aşteptări, potrivit datelor Factset, citate de The Wall Street Journal. În total, 177 companii din cele 600 ce alcătuiesc Stoxx Europe şi-au raportat până acum rezultatele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO