Business Internaţional

Grâul s-a ieftinit cu 11% anul acesta. Producţia record a Franţei va pune presiuni şi mai mari pe preţ

Grâul s-a ieftinit cu 11% anul acesta. Producţia record...

Autor: CătăIina Apostoiu

19.08.2015, 00:03 1536
Preţul grâului a înregistrat o scădere de 11% de la începutul anului până în prezent, iar producţia record aşteptată în Franţa va pune şi mai multă presiune asupra cotaţiilor de pe piaţa mondială. În unele regiuni ale lumii, grâul a ajuns la cele mai reduse preţuri din ultimii 10 ani.

Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, va înregistra o recoltă record de 40,4 milioane de tone de grâu moale, va­rietate specifică zonelor tem­perate umede, cu aproape 8% mai mare decât cea de anul trecut, potrivit datelor de la France­AgriMer preluate de Bloom­berg. În acelaşi timp, datorită temperaturilor ri­dicate şi lipsei de precipitaţii din iunie, cali­ta­tea grâului va fi una mai bună.

Recolta foarte mare a Fran­ţei se va adăuga ofertei deja în exces de pe pieţele in­ter­naţionale, Departamentul Agriculturii al SUA antici­pând că stocurile vor urca la un nivel record. „Porturile sunt deja supraîncărcate cu grâu, iar Franţa ar putea înregistra un ritm foarte alert al exporturilor în acest an“, a declarat Caroline Bitton, analist al Agritel din Paris. Contractele futures pe grâul de morărit din Paris au consemnat o scădere de 1,1% la începutul acestei săptămâni, până la 179,25 euro pe tonă pe Euronext, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.

În timp ce producţia de grâu a Franţei creşte accelerat, la nivelul Uniunii Europene producţia va fi probabil mai redusă în acest sezon. Comisia Europeană previzionează o recoltă de 139,4 milioane de tone, cu 6,3% mai puţin comparativ cu anul trecut. Germania, al doilea mare cultivator de grâu din UE, va strânge mai puţin grâu, ca şi Marea Britanie, Polonia, România şi Spania, potrivit Coceral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO