Business Internaţional

Grecia avertizează că ar putea fi forţată să iasă din zona euro dacă nu va obţine al doilea „bailout“

Grecia avertizează că ar putea fi forţată să iasă din zona euro dacă nu va obţine al doilea „bailout“

Autor: Bogdan Cojocaru

04.01.2012, 00:04 712

Într-un gest public neobişnuit, Gre­cia a avertizat că va fi nevoită să se retragă din zona euro dacă nu va reuşi să obţină un nou acord de ajutor fi­nanciar internaţional, de 130 miliarde euro, scrie The Telegraph.

"Acordul de finanţare externă trebuie semnat, altfel vom ieşi de pe pieţe, vom ieşi din zona euro. Situaţia va fi mult mai grea", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al guvernului elen Pantelis Kapsis la un post de televiziune. Avertismentul are ca scop atragerea sprijinului populaţiei pentru măsurile de austeritate implementate de guvern şi, posibil, al creditorilor internaţionali, notează publicaţia britanică.

Grecia încearcă să ajungă rapid la o înţelegere cu FMI, Comisia Europeană şi deţinătorii privaţi de obligaţiuni în privinţa detaliilor acordului de finanţare externă. Guvernul elen are următoarea scadenţă semnificativă pentru datorii în martie, riscând intrarea în insolvenţă dacă nu va obţine până atunci un împrumut extern.

Atena şi Bruxelles au respins în repetate rânduri varianta excluderii Greciei din zona euro, eveniment care ar putea agrava puternic criza datoriilor suverane din zona euro. Expunerea ri­dicată a marilor bănci europene la Gre­cia ar face ca un default al ţării să lo­vescă serios sistemul bancar, cu impli-caţii grave pentru economiile Europei.

Oficialităţile din Grecia şi UE au evitat până acum să expună ieşirea statului elen din uniunea monetară ca scenariu posibil. Mai mulţi oficiali greci au avertizat în ultimele zile că revenirea la drahmă ar fi "iadul" pentru ţară.

Reprezentanţi ai CE, FMI şi ai BCE vor veni la Atena la mijlocul acestei luni pentru a pune la punct noul acord de finanţare externă, convenit de principiu la summit-ul UE din octom­brie. Încheierea acordului depinde în mare măsură de participarea deţinăto­rilor privaţi de datorii elene, în principal bănci şi companii de asigurări, a căror contribuţie la pachetul financiar trebuie să fie voluntară pentru a evita decla­rarea Greciei în default selectiv, adică în insolvenţă pe anumite datorii.

Autorităţile de la Atena au încheiat în 2010 un acord cu FMI şi CE pentru un pachet de bailout de 110 mld. euro.

Recesiunea a adus cel mai dificil Crăciun pentru comercianţii greci

Vânzările cu amănuntul din perioada de Crăciun s-au prăbuşit cu 30% în Grecia, comparativ cu acelaşi interval al anului anterior, în condiţiile în care măsurile de austeritate introduse de guvern, printre care tăieri de salarii şi concedieri în sectorul de stat, au afectat încrederea consumatorilor. Scăderea dramatică măreşte probabilitatea ca mai multe magazine să îngroaşe rândurile celor 100.000 care s-au închis de la începerea crizei, scrie Greek Reporter.

"Nouă din zece greci sunt mai puţin generoşi cu cheltuielile, nu pentru că aşa au ales, ci pentru că este necesar", notează Federaţia Comercianţilor Greci.

Vânzările s-au redus cu toate că multe magazine au apelat la reduceri de preţuri pentru a atrage cumpărătorii. Vânzările de îmbrăcăminte şi încălţăminte au scăzut cu 40%, cele de produse electrice cu 30%, iar cele de alimente şi băuturi cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO