Business Internaţional

Grecia dă semne că stă singură în picioare. Premierul scoate taxele introduse în criză

Premierul grec Antonis Samaras. AFP/Mediafax Foto

Premierul grec Antonis Samaras. AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

08.09.2014, 00:03 750

Premierul grec Antonis Samaras a anunţat că va reduce taxele implementate în perioada de vârf a crizei fără să aştepte aprobarea creditorilor internaţionali, aşa zisa “troică” formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Premierul a spus că taxa pe păcură, combustibil folosit pentru încălzirea locuinţelor, va fi redusă cu 30%. în bugetul pentru anul viitor. Taxa de solidaritate pe veniturile contribuabililor va fi de asemenea redusă.

Samaras a dat asigurări că economia Greciei va reveni pe creştere în trimestrul al treilea după 24 de trimestre consecutive de declin, cea mai lungă perioadă de recesiune din istoria ţării, scrie agenţia Thomson Reuters.

Prin aceste reduceri, Grecia încearcă să demonstreze Europei că aproape şase ani de recesiune, care au şters 25% din economie şi au adus rata şomajului la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, de peste 27%, se apropie de sfârşit.

“Acesta este anul în care Grecia a început să stea pe propriile picioare. Într-adevăr economia încă este suferindă, dar rănile sale se vindecă şi Grecia priveşte spre viitor”, a spus premierul.

Taxa pe păcură şi taxa de solidaritate, introduse în 2012 când Grecia se lupta să rămâna în zona euro, au fost considerate o povară în plus pentru contribuabilii din ţara europeană cel mai dur lovită de criză. În timpul crizei, guvernul elen a majorat taxa pe păcură cu 450%, iar în loc ca acest lucru să aducă venituri suplimentare la bugetul statului, a dus la diminuarea consumului de combustibil şi la creşterea nivelului de poluare în oraşe precum Atena şi Salonic deoarece gospodăriile au început să se întoarcă la încălzirea cu lemne, iar defrişările ilegale au luat amploare, notează Financial Times.

Samars a explicat că reducerea taxelor a devenit posibilă deoarece situaţia economică s-a stabilizat. Cu toate acestea, reprezentanţii troicii internaţionale s-au arătat prudenţi cu privire la relaxarea măsurilor de austeritate, chiar dacă indicatorii bugetari pentru primele cinci luni ale acestui an arată că veniturile sunt pe cale să atingă obiectivul de anul acesta, adică un excedent bugetar primar, înaintea plăţii dobânzilor, de 1,5% din Produsul Intern Brut. La aproape 177% din PIB, Grecia are de departe cea mai mare datorie publică din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO