Business Internaţional

Grecia mai are câteva ore să convingă creditorii privaţi să accepte cel mai mare schimb de datorii din istorie. Eşecul este sinonim cu falimentul

Grecia mai are câteva ore să convingă creditorii privaţi să accepte cel mai mare schimb de datorii din istorie

Autor: Marius Oncu - Mediafax

08.03.2012, 15:26 1563

Grecia trebuie să convingă până joi seara investitorii privaţi să participe la cea mai amplă restructurare a unei datorii suverane din istorie, iar un eşec ar pune în pericol al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 miliarde euro, şi ar deschide calea unui faliment haotic.

Autorităţile elene s-au înţeles cu reprezentanţi ai creditorilor privaţi (Institutul pentru Finanţe Internaţionale) ca aceştia să accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a unor obligaţiuni în valoare de 206 de miliarde de euro, însă acordul nu este angajant pentru deţinătorii de obligaţiuni. Incluzând pierderea dobânzilor viitoare şi prelungirea scadenţelor, pierderea reală pentru investitori se situează la circa 74%. Obligaţiunile vechi vor fi preschimbate cu unele noi, cu maturitate mai lungă şi garanţii mai solide, acestea fiind însoţite şi de plata unor stimulente financiare investitorilor.

Preschimbarea va fi posibilă doar dacă Grecia primeşte un răspuns, pozitiv sau negativ, de la peste 50% din investitorii care deţin obligaţiuni de 177 miliarde de euro emise sub incidenţa legii elene, iar dintre aceştia două treimi acceptă pierderile, potrivit Reuters.

Pentru a se asigura că preschimbarea de obligaţiuni va avea loc, Grecia a introdus prin lege în luna februarie clauze de impact colectiv, care îi vor permite să forţeze schimbul în cazul investitorilor care nu vor să participe, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

Legislaţia adoptată în februarie a introdus clauze de impact colectiv pentru obligaţiunile de 177 de miliarde de euro. Restul obligaţiunilor, de 29 miliarde de euro, emise sub incidenţa legilor britanice sau ale altor state, aveau deja clauza colective.

Grecia a anunţat că vrea o rată de participare cât mai ridicată şi va derula preschimbarea titlurilor dacă procentajul creditorilor care acceptă trece de 90%. Autorităţile elene se vor consulta cu UE, FMI şi Banca Centrală Europeană dacă rata de acceptare este de 75-90%, şi ar putea derula preschimbarea obligaţiunilor fără activarea clauzelor colective.

Dacă participarea este de sub 75% şi nu este întrunit pragul pentru activarea clauzelor colective, Atena a anunţat că va renunţa la acordul cu investitorii privaţi.

Din punct de vedere legal, Grecia are nevoie ca cel puţin 50% din deţinătorii de obligaţiuni aflate sub incidenţa legii elene să voteze în privinţa acordului de preschimbare, altfel nu va fi întrunit cvorumul şi restructurarea va eşua.

Dintre cei care vor vota, două treimi trebuie să spună "da". Astfel, teoretic, deţinătorii a cel puţin 33% din obligaţiunile în valoare de 177 miliarde de euro pot aproba înţelegerea. Dacă particparea la vot este de 100%, este necesar ca deţinătorii de obligaţiuni în valoare de cel puţin 118 miliarde de euro să fie de acord.

În situaţia în care sunt întrunite aceste condiţii, Grecia poate forţa, prin aplicarea clauzelor colective, preschimbarea obligaţiunilor şi reducerea datoriei în cazul tuturor deţinătorilor de obligaţiuni subscrise sub legea elenă.

Astfel, restructurarea datoriei ar putea decurge şi cu susţinerea unor investitori ce deţin obligaţiuni de numai 59 miliarde de euro.

Chiar dacă ţinta de 59 de miliarde de euro nu pare deloc ambiţioasă, o astfel de susţinere ar fi insuficientă dacă mai mult de o treime dintre prticipanţii la vot se opun, declanşând un faliment cu posibile efecte catastrofice.

Procedura pentru obligaţiunile sub incidenţa legilor din alte ţări, 29 miliarde de euro, este diferită. Potrivit Der Spiegel, în cazul acestora este necesar un prag de aprobare de 75%, situaţie care face mai uşoară blocarea acordului de către o minoritate.

În cazul în care Grecia activează clauzele colective, ar fi declanşată plata contractelor de asigurare împotriva riscului de neplată (credit default swap - CDS). Decizia plăţii aparţine Asociaţiei Internaţionale pentru Schimburi şi Derivate, însă CDS-urile pentru Grecia, cu o valoare de circa 3,25 miliarde de dolari, nu vor reprezenta probabil o ameninţare sistemică.

Pentru obligaţiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro şi obligaţiuni în valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiară, cu maturitate în doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominală. Noile obligaţiuni elene vor avea maturiăţi de 11-30 de ani, cu scadenţe în perioada 2023-2042.

Oficialii eleni s-au declarat, joi, încrezători în succesul preschimbării de obligaţiuni, după ce investitori ce deţin cel puţin 57% din obligaţiunile de 206 miliarde de euro s-au angajat, deja, să accepte restructurarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO