Business Internaţional

Grecia se afundă: băncile fac coadă la bani de la stat, iar discuţiile cu UE şi FMI au fost blocate

Grecia se afundă: băncile fac coadă la bani de la stat, iar discuţiile cu UE şi FMI au fost blocate

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

05.09.2011, 00:03 2930

Mai multe bănci elene au apelat în luna august la ajutorul băncii centrale pentru a-şi finanţa operaţiunile zilnice, conform declaraţiilor şefului instituţiei.

Deoarece nu mai au garanţii care pot fi acceptate de BCE, unele dintre băncile greceşti, printre care Pi­raeus Bank, au apelat în august la fondul de urgenţă pus la dispoziţie de banca centrală. Creditorii eleni sunt dependenţi de lichiditatea oferită de BCE pentru a-şi finanţa operaţiunile zilnice din cauza excluderii lor de pe pieţele internaţionale în urma retrogradării ratin­gurilor.

Guvernatorul băncii centrale George Provopoulos a asigurat că instituţia sa este pregătită să asigure lichi­ditate în continuare dacă va fi nevoie, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. "De la începutul crizei fiscale, banca centrală a Greciei a ajutat la menţinerea lichidităţii din sistemul bancar", a spus Provopoulos. "Banca Greciei a acordat şi împrumuturi de urgenţă în august", a continuat oficialul.

Mai mult, criza prin care trece Grecia s-a adâncit la finalul săptămânii trecute după ce creditorii externi au suspendat discuţiile cu Atena referitoare la fondurile de salvare destinate statului elen, în urma neînţelegerilor privind modurile în care poate fi acoperit un deficit bugetar care începe din nou să scape de sub control. De aceste discuţii depinde plata unor fonduri de 8 miliarde de euro din primul pachet de asistenţă financiară de 110 mld. euro stabilit anul trecut pentru Grecia, fără de care guvernul de la Atena ar intra în incapacitate de plată, scrie The Wall Street Journal. Suspendarea discuţiilor a împins randamentele obli­­ga­ţiunilor elene la niveluri care arată că investitorii văd ca o certitudine defaultul Greciei în viitorul apropiat.

"Partea greacă insistă că ţintele privind deficitul bugetar nu pot fi atinse din cauza recesiunii. Troika - FMI, BCE şi CE - spune că recesiunea a avut rolul ei, dar Grecia pur şi simplu nu s-a ţinut de promisiuni, aşa că vor fi necesare mai multe măsuri pentru acoperirea terenului pierdut", a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Discuţiile au început săptămâna trecută şi ar fi trebuit încheiate pe 5 septembrie. Delegaţia reprezen­tând creditorii internaţionali este aşteptată să se întoarcă la Atena pe 10 septembrie, după ce guvernul va pregăti un proiect pentru bugetul din 2012.

Atena se aşteaptă la un deficit de 8,1-8,3% din PIB pentru anul acesta, faţă de ţinta oficială de 7,6%, deşi nu exclude o deteriorare a situaţiei. "Mă aştept la un default dificil până în martie, poate în acest an. Şansele pentru un al doilea program sunt mici", a afirmat un economist al FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO