Business Internaţional

Grecia sta pe un butoi de pulbere gata sa sara in aer

15.02.2010, 23:09 16

Grecia este nevoita sa tina piept presiunilor ce vin din zonaeuro si care cer inasprirea imediata a masurilor de austeritateanuntate de autoritatile de la Atena, in conditiile in care statulmediteraneean se lupta sa recastige increderea pietelor, scrieFinancial Times.

Autoritatile de la Atena au mai primit o lovitura la sfar si tulsaptamanii trecute, cand sa descoperit ca bancile de pe WallStreet, printre care si gigantica Goldman Sachs, au ajutat guvernul elen in 2001, anul adop tarii mone dei euro, sasi ascunda oparte a datoriilor.

Atat Germania, cat si Banca Centrala Euro peana au cerut Ateneisa ia masuri mai dure pe plan fiscal, precum majorarea cu 12% a TVAsau reducerea mai puternica a salariilor din sectorul pu blic,pentru ca in schimb sa primeasca asistenta financiara.

Situatia statului elen este din ce in ce mai dificila,presiunile crescand continuu. Presedintele BCE Jean Claude Tricheta cerut Greciei "sa adopte masuri suplimentare, care vor finecesare pentru ca planul menit sa scoata statul din criza sa fiecredibil".

Autoritatile de la Atena incearca insa sa amane orice decizieprivind adoptarea de noi masuri pana la jumatatea lunii martie,cand oficialii Uniunii Europene, BCE si ai Fondului MonetarInternational urmeaza sa analizeze in amanunt programul menit sareduca deficitul bugetar al Greciei.

"Nu inteleg de ce trebuie sa adoptam noi masuri pana nu vedemdaca acestea sunt necesare", a spus un oficial elen.

Germania este statul care a sustinut cel mai vehement ca Greciasa nu fie ajutata decat dupa ce va face ea primul pas in directiarecastigarii increderii investitorilor. Mai mult, majoritateagermanilor vor excluderea statului elen din zona euro, daca acestlucru va fi considerat necesar, si mai mult de doua treimi se opuncreditarii Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO