Business Internaţional

Grecii isi scot banii din bancile lor si ii trimit la straini

06.04.2010, 23:08 37

Bancile elene, puternic afectate de imaginea sifonata a Grecieisi de reducerea ratingurilor de catre agentiile de evaluarefinanciara, se confrunta cu o noua problema: grecii incep sa-simute economiile catre institutiile bancare straine, percepute cafiind mult mai sigure, scrie The Telegraph.

Grecii bogati, precum si companiile din tara sud-mediteraneanaau inceput sa-si deschida depozite la banci precum HSBC sau SociétéGénérale, care opereaza retele vaste de filiale si sucursale inGrecia.

In acelasi timp, grecii isi muta economiile si peste hotare.Depozite in valoare de peste 3 mld. euro au parasit tara infebruarie, in timp ce in ianuarie suma a fost aproape dubla, decirca 5 mld. euro, potrivit celor mai recente cifre oferite debanca centrala a Greciei.

Elvetia, Marea Britanie si Cipru sunt destinatiile care au atrascele mai multe depozite. Grecii bogati au preferat conturilebancilor elvetiene pentru a scapa de masurile fiscale mai drasticede care multi se tem ca vor fi introduse pentru a contracara crizacu care se confrunta Grecia.

Migrarea capitalului este subiectul numarul unu care iiingrijoreaza pe bancherii greci, a declarat John Raymond, analistpentru CreditSights, dupa vizita pe care a intreprins-o saptamanatrecuta la Atena. "Bancile sunt ingrijorate pentru ca nu mai potobtine finantare din alta parte. Nu vor reusi sa mareasca volumulde credite daca numarul depozitelor nu creste, iar o continuadeteriorare a bazei de depozite va conduce la reducerea si maiputernica a creditarii, motiv pentru care cresterea economica realaar putea stagna", a explicat Raymond.

Situatia bancilor din Grecia ar putea ramane in continuareincerta, avand in vedere ca inca nu exista un ajutor concret pentruaceasta natiune. Tarile din zona euro nu au ajuns la un consens cuprivire la modul in care vor ajuta Grecia, in conditiile in careGermania vrea ca Atena sa plateasca pentru ajutorul pe care ar urmasa-l primeasca dobanzi de 6 pana la 6,5%, in timp ce restulstatelor sunt dispuse sa accepte si o dobanda mai mica, de 4 panala 4,5%.

Mai colaboreaza grecii cu FMI?

Guvernul grec vrea sa modifice acordul de asistenta financiarapus la punct luna trecuta de partenerii europeni, astfel incat saelimine o eventuala contributie din partea Fondului MonetarInternational (FMI), conform Market News International, preluat deBloomberg. Premierul elen George Papandreou a primit informatii dela institutia cu sediul la Washington cu privire la posibilelemasuri si reforme pe care le-ar solicita in schimbul ajutoruluifinanciar. Aceastea sunt insa mult prea dure si ar putea cauzaproteste sociale si diferende pe plan politic, potrivit Market NewsInternational, care citeaza o serie de oficiali eleni care aupreferat sa-si pastreze anonimatul. Autoritatile au dezmintit insastirea si au anuntat ca vor respecta deciziile luate la summit-uleuropean ce a avut loc in martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO