Business Internaţional

"Grexitul ar însemna haos total, dar este necesar" - aliat al lui Merkel

"Grexitul ar însemna haos total, dar este necesar" -...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

29.07.2015, 18:05 610

"Nimeni nu poate să prevadă consecinţele unui Grexit, mai puţin o mulţime de datorii ale Greciei care să fie radiate şi, în acelaşi timp, necesitatea unui ajutor monetar", a declarat pentru ziar premierul landului Bavaria.

"Pe deasupra va fi un haos total. Dacă Grecia nu este pregătită să se reformeze, este de acceptat o asemenea cale, dar ar trebui (ca Grecia) să nu depună efoturi în acest sens", a adăugat el.

Uniunea Social-Creştină (CSU) a lui Seehofer a adoptat o poziţie mai dură pe tema Greciei decât partidul lui Merkel. Unii membri CSU s-au aflat printre cei mai vehemnţi susţinători ai ieşirii Greciei din zona euro. Ministrul bavarez al Finanţelor Markus Soeder a pledat luna trecută pentru un Grexit "ordonat".

Seehofer a declarat că el împărtăşeşte punctul de vedere al lui Merkel cu privire la respingerea unei reduceri a datoriei elene, dar că o poziţie mai flexibilă cu privire la datorie este "responsabilă".

Întrebat ce părere are despre propunerea ministrului german de Finanţe Wolfgang Schaeuble ca Grecia să iasă din zona euro pentru o perioadă de cinci ani, Seehofer a răspuns că nu o consideră o opţiune.

Parlamentarii germani au dat luna această undă verde zonei euro să negocieze al treilea plan de salvare a Greciei, însă a existat o "rebeliune" importantă în rândul conservatorilor.

Întrebat dacă al treilea plan de salvare a Greciei ar fi şi ultimul, Seehofer a replicat că "dacă ceea ce am decis acum funcţionează şi se pune în aplicare, avem problemele sub control".

El a mai declarat că Merkel va beneficia în continuare de susţinerea sa deplină, atât timp cât cancelarul va continua să ceară reforme în schimbul solidarităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO