Business Internaţional

Grexitul, salvare sau condamnare pentru euro?

Grexitul, salvare sau condamnare pentru euro?

Joseph Stiglitz, laureat al Pre­miului Nobel pentru economie

12.06.2012, 00:04 1529

În timp ce banca franceză Société Générale sugerează că zona euro s-ar putea destrăma din cauza costurilor pe care le-ar pre­supune ieşirea Greciei, laureatul Pre­miului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz şi analiştii băncii japoneze Nomura sunt convinşi că un Grexit ordonat va duce la un euro mai puternic şi mai stabil, scrie Bloomberg.

"Dacă poţi rezista furtunii, nu ţi-ai pariat banii pe termen prea scurt, euro va deveni, probabil, mai puternic", a afirmat Stiglitz, câştigător al Premiului Nobel în 2001. El consideră că zona euro va supravieţui ieşirii Greciei, dar într-o formă mai concentrată în jurul Germaniei, cea mai mare economie europeană.

Grecia are o pondere de 2,3% în economia zonei euro şi datorii de 356 miliarde euro, sau 4,3% din totalul regiunii.

În pofida crizei prelungite din zona euro, pieţele nu par să ia în calcul dezmembrarea uniunii monetare, euro fiind tranzacţionat cu 53% peste minimul record de 82,3 dolari pe unitate înregistrat în octombrie 2000. Costurile de împrumut ale Austriei, Belgiei, Finlandei, Franţei, Germaniei şi Olandei au scăzut, de asemenea, la minime record, investitorii fiind interesaţi de aceste active. Ieşirea Greciei ar reduce raportul da­torie/PIB al zonei euro la 85,5%, de la 87,3%.

Media estimărilor mai multor analişti intervievaţi de Bloomberg arată că euro se va tranzacţiona cu 1,26 dolari pe unitate la fi­nalul acestui an, se va deprecia la 1,25 dolari pe unitate în 2013, după care se va aprecia în fiecare an, până la 1,30 dolari în 2016.

Grexitul ar fi devastator pentru popu­laţie pe termen scurt, ratele împru­muturilor urmând să crească la peste 35% după ce noua monedă s-ar deprecia cu mai mult de 32%, potrivit unui raport al băncii centrale elene, citat de Kathimerini.

Devalorizarea ar forţa autorităţile mo­netare să majoreze dobânzile băncilor cu cel puţin cinci puncte procentuale peste rata inflaţiei. În aceste condiţii, o rată de 660 de euro astăzi ar creşte la echivalentul a 3.000 de euro în noua monedă.

Ieşirea Germaniei din euro este soluţia crizei

Renunţarea Germaniei la euro ar aduce rapid beneficii pentru celelalte state din zona euro, apreciază analiştii Bloomberg. Astfel, deprecierea monedei ar îmbunătăţi radical competitivitatea în comerţ, lucru de care au nevoie disperată ţările mărginaşe. De asemenea, s-ar ameliora şi balanţa de plăţi a uniunii monetare, ceea ce ar asigura fonduri pentru gestionarea datoriilor externe. Beneficiile ar privi zona euro ca întreg, spre deosebire de ieşirea individuală a unui stat cu probleme, care ar antrena ca o avalanşă exitul altui partener.

Un alt plus ar fi că Germania este puternică şi poate gestiona rapid, înainte de a se instala panica, şi lejer ieşirea din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO