Business Internaţional

Gruparea marxistă FARC a anunţat intrarea în vigoare a unui armistiţiu definitiv

 Gruparea marxistă FARC a anunţat intrarea în vigoare...

Autor: Mediafax

29.08.2016, 07:51 67

Gruparea marxistă FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) a anunţat încetarea definitivă a ostilităţilor cu forţele guvernamentale, începând de la miezul nopţii de duminică, notează BBC News online.

Armistiţiul pune capăt unui război de gherilă ce dateză de 52 de ani, unul dintre cele mai lungi din lume.

Acordul de pace de final va fi semnat în următoarele câteva săptămâni şi vine după patru ani de negocieri de pace în Cuba.

Liderul FARC, Rodrigo Londono, cunoscut sub numele de Timoleon Jimenez sau Timoşenko, a dat ordinul încetare a focului.

"Ordon tuturor comandamentelor noastre, tuturor unităţilor şi fiecărui combatant al nostru să înceteze definitiv ostilităţile împotriva statului columbian, începând de la miezul nopţii"

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a semnat anterior un decret pentru a opri operaţiunile militare împotriva FARC.

"Unul dintre cele mai dureroase capitole ale ţării," se apropia de sfârşit, a transmis Santos pe reţelele de socializare, care a delcarat despre armistiţiu că este un "pas istoric".

Armistiţiul definitiv constituie un punct cheie în cadrul procesului de pace din Columbia, care ar trebui să pună capăt la peste 50 de ani de lupte în urma cărora au decedat aproximativ 260.000 de persoane, în timp ce milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele

La începutul lunii octombrie va avea loc un referendum în cadrul căruia cetăţenii columbieni vor decide asupra acordului de pace între guvern şi FARC.

Potrivit acordului, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia vor renunţa la arme şi se vor alătura procesului politic legal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO