Business Internaţional

Grupul Enel se extinde şi investeşte în două centrale solare din Columbia şi Mexic

Grupul Enel se extinde şi investeşte în două centrale...

Autor: Bianca Ciocotisan

25.05.2018, 12:29 191

Enel va investi aproximativ 70 de milioane de dolari în construcţia centralei El Paso (Columbia), care este aşteptată să intre în funcţiune în cea de-a doua jumătate a anului 2018.

Centrala solară din Columbia va fi alcătuită din aproximativ 250.000 de panouri solare şi după ce va fi complet funcţională, va putea produce o capacitate de energie de 176 GWh/an, urmând să fiie conectată la Sistemul Naţional de Transport al Energiei, prin intermediul staţiei de transformare El Paso.

„Şantierul centralei El Paso este bazat pe modelul Enel de „Şantier Sustenabil”, care presupune utilizarea raţională a resurselor, prin sisteme de economisire a apei şi procese de reciclare. Mai mult, El Paso a fost construită pentru a se integra în comunităţile vecine şi în zonă, designul centralei având prevăzut un coridor pentru mediul înconjurător care va permite animalelor sălbatice să treacă prin situl de construcţie al centralei”, arată documentul.

În Columbia, grupul este primul investitor privat din sectorul energetic al ţării.

„Emgesa, subsidiara de producţie a Grupului, are o capacitate instalată totală de peste 3,5 GW, egală cu o cotă de piaţă de 21% din surse termale şi hidroelectrice. Codensa este compania de distribuţie a Grupului Enel în Columbia, care distribuie şi vinde energie electrică în Bogota şi în alte 103 municipii din districtele Cundinamarca, Boyaca şi Tolima, servind peste 3,3 milioane de clienţi, echivalentul unei cote de piaţă de aproximativ 25%”, arată comunicatul.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este dedicată dezvoltării şi operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, cu prezenţă în Europa, America, Asia, Africa şi Oceania. Enel Green Power are o capacitate gestionată de aproximativ 42 GW, printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă şi hidroenergie şi se află în fruntea integrării tehnologiilor inovatoare în centralele pe bază de resurse regenerabile.

De asemenea, grupul Enel a inaugurat centrala fotovoltaică Don José cu o capacitate de 238 MW situată în San Luis de la Paz, în statul mexican Guanajuato (Mexic).

Investiţia a fost de aproximativ 220 de milioane de dolari în construcţia centralei Don José, în timp ce extinderea, planificată pentru finalizare în a doua jumătate a anului 2018, va necesita o investiţie de aproximativ 21 de milioane de dolari.

„Don José este cea de-a cincea centrală de energie regenerabilă pusă în funcţiune la nivel global de Enel Green Power în 2018, astfel că nivelul însumat al capacităţii centralelor noi a ajuns la aproximativ 1 GW. Investiţia pentru construirea centralei Don José, care a devenit complet operaţională cu peste cinci luni înainte de termen, s-a ridicat la aproximativ 220 de milioane de dolari americani. Producţia de energie a centralei este susţinută printr-un contract semnat cu Comisia federală de electricitate din Mexic ("Comisión Federal de Electricidad" în limba spaniolă sau "CFE") ce prevede vânzări de volume specifice de energie pentru o perioadă de 15 ani şi certificate de energie curată pentru o perioadă de 20 de ani”, arată comunicatul.

Totodată, a fost semnat recent un acord cu CFE pentru extinderea capacităţii centralei cu 10%, opţiune prevăzută în contractul dedicat proiectului şi acordată EGPM în prima licitaţie de energie pe termen lung din Mexic în 2016. Expansiunea, care va majora capacitate Don José cu 22 MW, va fi finalizată în a doua jumătate a anului 2018.

Centrala Don José, inclusiv segmentul adăugat, se va întinde pe mai mult de 1.300 hectare, unde vor fi instalate peste 850.000 de panouri solare, capabile să producă un volum de energie de peste 625 GWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO