Business Internaţional

Guvernantii incearca sa treaca dincolo de retorica pentru reformarea sistemului bancar mondial

Guvernantii incearca sa treaca dincolo de retorica pentru reformarea sistemului bancar mondial

Foto: Reuters

31.01.2010, 23:20 15

Dupa o saptamana de discutii in contradictoriu, strategii sibancherii prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos -Elvetia s-au pus de acord asupra necesitatii unor reglementari lanivel mondial in domeniul financiar, scrie Bloomberg.

  • "Trebuie sa avem reglementari coordonate la nivel mondialpentru a rezolva probleme globale. Lipsa unor astfel dereglementari ar fi catastrofala", a declarat cel mai puternicbancher european, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE.
  • Persista insa semne de intrebare privitoare la capacitateaautoritatilor de reglementare de a coordona noile reglementari dinsectorul bancar la nivel international.
  • Joseph Ackermann, CEO-ul Deutsche Bank (foto), a declarat cabancherii se pronunta in favoarea unor cerinte de capital maistricte, unui management imbunatatit al lichiditatilor, cat si unormasuri prin care se va asigura ca bancile cu probleme nu vor puteaafecta intregul sistem.
  • Unii dintre cei mai importanti bancheri ai lumii s-au pronuntatpentru constituirea unui fond european de salvare pentru banci."Capitalul pentru acest fond ar trebui sa vina in mare parte de labanci", a declarat CEO-ul celei mai mari banci germane.
  • Bob Diamond, presedintele grupului financiar britanic Barclays,a sprjinit de asemenea ideea unei taxe globale, prin care bancilear contribui cu zeci sau chiar sute de miliarde de dolari pe oanumita perioada.
  • Pana acum, bancherii s-au opus unei astfel de idei, insaaceasta a inceput sa prinda teren in urma planurilor de reformaredin temelii a sistemului financiar american anuntate depresedintele Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO