Business Internaţional

Guvernele socialiste pică pe capete în Europa. Sătulă de şomajul ridicat, Spania a ales austeritatea conservatoare

Guvernele socialiste pică pe capete în Europa. Sătulă de şomajul ridicat, Spania a ales austeritatea conservatoare

Autor: Paul Comşa, Bogdan Cojocaru

22.11.2011, 00:00 1056

Cu un "palmares" care cu­prin­de cea mai ridicată rată a şomajului din Europa şi o revenire economică anemică, guvernul socialist spaniol a de­venit al cincilea executiv european răs­turnat de puseurile crizei datoriilor, după ce Italia şi Grecia au numit noi premieri, iar irlandezii şi portughezii şi-au "concediat" liderii după ce aceştia au cerut ajutor financiar internaţional.

În acest context, liderul Partidului Popular (PP) spaniol Mariano Rajoy a ob­ţinut cea mai mare majoritate parlamentară la o alegere din ultimul sfert de secol, ceea ce-i dă mai mult spaţiu de manevră pentru a re­pune pe picioare economia fragilă a ţării, scrie Bloomberg.

Partidul Popular a câştigat alegerile parlamentare cu 44,5% din voturi şi a obţinut 186 dintre cele 350 de locuri din Par­la­ment. Contracandidatul socialist Alfredo Perez Rubalcaba a reuşit să atragă 28,7% din voturi, iar partidul său a obţinut 110 lo­curi în parlament. Aceste rezultate sunt cele mai rele pentru socialişti de la revenirea Spaniei la democraţie, în 1978.

"Din punctul de vedere al pieţelor, majoritatea parlamentară a Partidului Popular este exact ceea ce a prescris medicul", a afirmat Nicholas Spiro, analist la Spiro Sovereign Strategy.

Rajoy a promis că va reduce deficitul bugetar şi va recâştiga creditul de top pentru Spania, economie care, susţinută doar de motoarele exporturilor şi turismului, ar putea intra din nou în recesiune anul viitor. El a avertizat însă că nu va putea face miracole pentru a scoate ţara din criza economică acută în care se află, scrie The Telegraph.

După mai puţin de doi ani de creştere eco­nomică anemică care au urmat con­tracţiei provocate de prăbuşirea pieţei imo­biliare, situaţia economiei este îngrijoră­toare. Cererea internă este aproape inexis­tentă, şomajul a ajuns la un nivel record, de peste 22%, iar ţinta de deficit bugetar va fi greu de atins în anul următor, scrie Le Fi­garo.

Şomajul este unul dintre punctele vulne­ra­bile ale Spaniei. Cu o persoană din cinci fără loc de muncă, Spania este codaşa Euro­pei şi nu se întrevede o ameliorare a situaţiei în următorii ani. În plus, majoritatea popula­ţiei active prestează muncă necalificată sau pro­vine din rândurile tinerilor fără ex­pe­rienţă sau a străinilor. În sectoarele "si­nis­tra­te", construcţiile şi imo­biliarele, s-au tăiat peste 1,4 mil. locuri de muncă după 2007. În industrie au fost eliminate apro­xi­mativ 700.000 de locuri de muncă. Refor­ma­rea pieţei muncii, iniţiată de guvernul lui José Luís Zapatero şi care vizează o flexi­bilitate mai mare a pieţei muncii, nu a avut succes.

De asemenea, costurile de împrumut ale Spaniei au revenit la nivelurile ridicate înregistrate înainte ca statul că devină membru al zonei euro.

"Avem în faţă un moment de răscruce pentru Spania care va modela viitorul acestei ţări nu doar în următorii ani, ci în următoarele decenii", a declarat Rajoy.

Planul conservatorilor: 214 pagini cu bune intenţii, fără ceva concret

Programul electoral prezentat de Partidul Popular (PP) din Spania, cu orientare de centru dreapta, este centrat pe economie şi prezintă soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă, promovarea unor noi măsuri de austeritate şi stimularea creşterii economice, scrie Le Figaro.

Programul vine însă cu puţine soluţii concrete, care sunt argumentate cu statistici. Din plan reiese că cei mai avantajaţi vor fi antreprenorii, care ar beneficia de o reducere a bazei de impozitare. Pentru ceilalţi însă, austeritatea va fi regula, conservatorii urmărind şi o reducere a posturilor din administraţia publică. Partidul popular a obţinut duminică majoritatea absolută în cadrul alegerilor legislative din Spania.

Relaţiile economice România - Spania

Spania este un jucător important pentru scena economică a României, în condiţiile în care aproape un milion de români trăiesc în acest stat, iar ţara ocupă locul zece în topul destinaţiilor pentru exporturile româneşti. În primele şase luni ale acestui an exporturile româneşti către Spania au totalizat 541 mil. euro, faţă de 527 mil. euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Economiei. În intervalul analizat ponderea Spaniei în totalul exporturilor s-a redus de la 3% la 2,4%. În primul semestru importurile României din Spania au totalizat 636 mil. euro, comparativ cu 462 mil. euro în ianuarie-iunie 2010. Spania ocupă astfel locul 14 în topul surselor de importuri ale României. La finele lunii iulie în România erau înregistrate 4.261 societăţi comerciale cu participare de capital spaniol în valoare totală de 1,089 mld. euro, ceea ce are o pondere de 3,42 % în volumul total de investiţii de capital strain. Spania ocupă locul 9 în clasamentul investiţiilor de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO