Business Internaţional

Guvernul britanic intervine in forta in sectorul privat si nationalizeaza Royal Bank of Scotland

13.10.2008, 18:16 24

Marea Britanie va achizitiona 5 miliarde de actiuni preferentiale in cadrul Royal Bank of Scotland (RBS) si va detine o participatie de 60 de procente in cazul in care investitorii nu vor cadea de acord sa cumpere actiuni care vor fi oferite la un pret de 65,5 pence pe titlu, a anuntat banca, scrie Bloomberg.

RBS, care a intrat pe piata romaneasca prin achizitia filialei locale a ABN Amro, primeste din partea guvernului mai mult decat orice alta banca britanica si va absorbi aproape in intregime fondurile pe care primul-ministru britanic Gordon Brown le-a alocat initial saptamana trecuta ca suma minima necesara pentru consolidarea capitalului industriei.
Nationalizarea Royal Bank of Scotland, fondata in 1727, devine cea mai mare nationalizare bancara din Europa, unde lideri ai 15 tari s-au intrunit pentru a garanta refinantarea si a utiliza fonduri de stat in scopul preintampinarii de noi cazuri de faliment in randul creditorilor.
Fred Goodwin, director executiv al RBS din anul 2000, si-a pierdut pozitia dupa ce a cheltuit aproape 90 de miliarde de dolari pe preluari, inclusiv 14,3 miliarde de euro pentru o parte din ABN Amro Holding anul trecut, chiar inainte ca criza pietelor de credit sa ia amploare.
"Ramane de vazut cat succes vor avea in a atrage fonduri de la investitori pe aceste piete", a declarat Richard Hunter, din cadrul Hardgreaves Lansdown Stockbrokers din Londra. "Un avantaj ar fi retragerea lui Fred Goodwin."
Stephen Hester, CEO al British Land, il va inlocui pe Goodwin. Directorul diviziei de operatiuni bancare de investitii si corporate, Johnny Cameron, va demisiona imediat, iar RBS nu va mai plati niciun fel de dividend pana cand va rascumpara actiunile preferentiale achizitionate de guvern.
Actiunile RBS au inregistrat o scadere de 1%, pana la 71,2 pence pe bursa londoneza, valoarea bancii situandu-se astfel la aproximativ 11,2 miliarde de lire sterline.
Aceasta valoare este mai redusa decat cea a sumei atrase de banca in iunie prin vanzarea de actiuni catre investitori.
RBS este acum a patra mare banca britanica din punct de vedere al valorii de piata, in scadere de pe locul doi ocupat la inceputul acestui an, dupa ce actiunile bancii au pierdut 62% saptamana trecuta. "Regretam ca trebuie sa atragem capital nou, insa credem ca sunt necesare actiuni decisive in aceste conditii de piata fara precedent", a declarat presedintele bancii, Tom McKillop, care se va retrage din aceasta pozitie la urmatoarea intrunire a actionarilor, din aprilie.
Desi banca a fost profitabila in trimestrul trei, "deteriorarea conditiilor economice si financiare" ar putea duce la o crestere a cazurilor de "default" si la noi operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in trimestrul patru, a anuntat RBS.
Banca, care a realizat operatiuni de writedown in valoare de 5,9 miliarde de lire sterline in acest an, se confrunta cu cazuri in crestere de "default" si cu declinul pietei rezidentiale din Marea Britanie si Statele Unite, unde crediteaza consumatorii si companiile prin intermediul diviziei Citizens.
Banca, ce a achizitionat National Westminster Bank in schimbul a 24 de miliarde de lire sterline in 2000, a inregistrat o pierdere de 761 de milioane de lire sterline in prima jumatate a acestui an, prima din ultimii 40 de ani, din cauza operatiunilor de writedown avand legatura cu activele subprime.
Banca are nevoie de capital pentru a acoperi operatiunile suplimentare de writedown si a intruni criteriile guvernului pentru asigurarea creditelor sale pe termen scurt si mediu ca parte a planului Marii Britanii de a debloca pietele de capital.
RBS ar putea inregistra pierderi de 500 de milioane de euro legate de detinerile sale in cadrul bancilor islandeze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO