Business Internaţional

Guvernul grec se gândeşte cum să lase băncile să dea oamenii afară din case pentru a întări sistemul bancar

O trăsătură devenită normală a crizei greceşti sunt măsurile dureroase de austeritate adoptate de parlament, întâmpinate cu proteste de multe ori violente din partea populaţiei

O trăsătură devenită normală a crizei greceşti sunt măsurile dureroase de austeritate adoptate de parlament, întâmpinate cu proteste de multe ori violente din partea populaţiei

Autor: Bogdan Cojocaru

24.09.2013, 19:15 1019

Guvernul grec ia în considerare re­la­xarea începând cu acest an a restric­ţiilor privind executările silite imo­biliare pentru a reduce creditele ne­performante care ameninţă solva­bilitatea băncilor, scrie Bloomberg.

Băncile greceşti stau pe picioare mai sigure după injecţiile de capital făcute de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, dar creditorii inter­naţionali cer reducerea creditelor ne­per­formante, a căror pondere în total

s-a triplat în trei ani, la aproape 30%. Un obstacol în calea consolidării por­tofoliilor îl reprezintă o interdicţie de cinci ani privind executările silite imo­­biliare introdusă cu scopul de a preveni ca mii de greci să-şi piardă lo­cuinţele din cauza prăbuşirii eco­nomiei.

Ministrul de finanţe Yannis Stournaras a declarat luna trecută că băncile se vor confrunta cu o problemă serioasă dacă nu li se permite să reintre în proprietate şi să vândă locuinţele persoanelor care nu-şi plătesc ratele la ipoteci.

„Acum, chiar şi oameni care pot plăti ipotecile nu o fac“, a spus directorul executiv adjunct al National Bank of Greece Petros Christodoulou.

Ridicarea restricţiilor riscă să amplifice tensiunile din societate, ai cărei membri îşi văd puterea de cumpărare erodată de şase ani de recesiune. Rata şomajului este de 28%, cea mai ridicată din UE. O trăsătură devenită normală a crizei greceşti sunt măsurile dureroase de austeritate adoptate de parlament, întâmpinate cu proteste de multe ori violente din partea populaţiei.

„Toate băncile înregistrează pierderi la nivel operaţional, aşa că orice le ajută să redevină profitabile este bine-venit“, consideră Maria Kanellopoulou, analist la Euroxx Securities.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO