Business Internaţional

Guvernul lui Papandreou a câştigat votul de încredere al parlamentului elen

Premierul grec: sunt pregătit să mă dau deoparte dacă voi câştiga votul de încredere

Foto: AFP

Autor: Radu Racu, Claudiu Ilioiu

05.11.2011, 00:44 1294

Cabinetul executiv condus de premierul grec George Papandreou a primit vineri votul de încredere din partea parlamentului elen, reuşind astfel să evite subminarea pachetului internaţional de salvare a Greciei şi accelerarea tensiunilor la nivelul zonei euro, scrie Reuters. Guvernul socialist al lui Papandreou a primit votul de încredere din partea tuturor membrilor din formaţiunea sa politică, în cadrul celor 300 de membri ai Parlamentului, însă poziţia sa în funcţia de premier nu mai are viaţă lungă.

Votul a fost anunţat în jurul orei 01:00 (ora României), după un proces care a durat mai multe ore în legislativul de la Atena. Într-un discurs susţinut în faţa membrilor parlamentului, premierul grec a cerut alegerea unui nou guvern de coaliţie care să adopte planul de salvare de 130 de miliarde de euro pentru Grecia şi a sugerat că se va retrage.

Preşedintele reuniunii, Filippos Petsalnikos a anunţat la postul de televiziune grecesc, Vouli TV, că din cei 300 de parlamentari prezenţi, 153 au votat "pentru", iar 145 de deputaţi au votat "împotrivă".

Potrivit Reuters, unele surse spun că Papandreou ar putea renunţa la funcţie în favoarea ministrului de finanţe, Evangelos Venizelos, în schimbul aprobării parlamentare a planului de salvare a Greciei. Papandreou se va întâlni sâmbătă la prânz cu preşedintele Greciei pentru a discuta componenţa unui nou guvern de coaliţie în fruntea căruia e foarte probabil să nu se mai regăsească.

George Papandreou a cerut votul de încredere luni, după ce şi-a anunţat intenţia de a convoca un referendum privind planul de salvare, la care a renunţat însă după trei zile, ca urmare a panicii create pe pieţele financiare şi a presiunilor exercitate asupra sa de ceilalţi lideri europeni.

Premierul grec a solicitat în cadrul dezbaterii de vineri seară din Parlament, formarea unei coaliţii guvernamentale "mai largi" pentru a asigura susţinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei, precizând că "este necesar un sprijin mai larg şi onest". Papandreou a declarat în faţa Parlamentului că va merge, sâmbătă, să vorbească cu preşedintele grec, Karolos Papoulias, despre formarea coaliţiei guvernamentale, adăugând că ar fi dispus să discute despre cine va conduce coaliţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO