Business Internaţional

Guvernul polonez îşi întăreşte scutul contra preluărilor de companii care pot fi un risc pentru securitatea ţării

Grupa Azoty este unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice din Europa şi caută să se extindă în UE, Africa şi America de Sud.

Grupa Azoty este unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice din Europa şi caută să se extindă în UE, Africa şi America de Sud.

Autor: Bogdan Cojocaru

22.12.2014, 00:06 839

Guvernul Poloniei, cea mai mare şi puternică economie est-europeană, pregăteşte un proiect legislativ care va permite anularea tranzacţiilor cu acţiunile companiilor poloneze strategice dacă aceste operaţiuni pot fi considerate un pericol la adresa securităţii naţionale, scrie The Warsaw Voice.

Ministerul Trezoreriei, cel care lucrează la acest proiect de lege, a numit anterior 22 de companii cu importanţă strategică. Printre ele figurează Grupa Azoty, al doilea producător de fertilizatori chimici ca mărime din Europa, PKN Orlen, cea mai mare companie de rafinare din Polonia, grupul petrolier şi de rafinare Grupa Lotos, PKO, cea mai mare bancă polo­neză, şi PZU, cel mai mare asigurător din ţară.

„În anumite cazuri, pentru achiziţionarea sau vânzarea de acţiuni ale companiilor polo­ne­ze va fi nevoie de permisiunea Ministerului Tre­zo­reriei. Dacă tranzacţia va fi calificată drept încă­lcare a siguranţei naţionale, se va putea de­clara anularea acesteia”, a ex­pli­cat ministrul Trezoreriei Wlodzimierz Karpinski. Nevoia de a pregăti o legislaţie care să blocheze preluările ostile a devenit evidentă când compania rusească Acron a încercat să cumpere Grupa Azoty, a spus ministrul.

În 2012, după încercarea de preluare de către Acron, guvernul polonez a decis să consolideze companiile de stat din sectorul chimic în jurul Grupa Azoty.

Agenţia poloneză pentru Siguranţă Internă a avertizat atunci executivul că preluarea Azoty de către Acron ar putea pune în pericol nu doar industria chimică poloneză, ci şi sectorul energetic. Un raport al agenţiei arată că Acron vrea să achiziţioneze Azoty pentru a nu permite companiei poloneze să înlocuiască gazele na­turale ruseşti folosite în procesul de pro­ducţie cu gaze din alte surse, precum cel american, mai ieftin, sau chiar cu gaz de şist polonez. Raportul sugerează că Acron are legături strânse cu Kremlinul în privinţa problemelor strategice.

 

Coloşii polonezi se extind în toată lumea sub protecţia statului

La doi ani după încercarea de preluare os­ti­lă de către ruşi, Grupa Azoty este pregătit să de­­mareze o campanie de achiziţii în care ur­mă­reş­te zece ţinte din Cehia, Ungaria, Lituania, A­fri­ca şi America de Sud, potrivit Financial Times.

Proiectul legislativ polonez are ca surse de in­­spiraţie legi adoptate în ultimii trei ani în Ger­ma­nia şi Austria, ceea ce înseamnă că nu vor fi pro­bleme în privinţa respectării legislaţiei eu­ro­pe­ne.

Prin cele 22 de companii stretegice, statul polonez se asigură are sub control principalele pârghii de creştere economică: băncile prin care este finanţată economia, producătorii de energie (petrol, gaze, producţie şi distribuţie de energie, minerit) care pot influenţa preţurile energiei – acestea au un impact puternic la nivel social -, dar şi sute de mii de locuri de muncă. Multe din companiile incluse în listă sunt jucători de talie mondială, precum grupul de minerit KGHM, unde statul deţine 31,79% din capital. PGE, cel mai mare producător de energie din Polonia, este controlat în proporţie de 58% de statul polonez. La această companie, legea prevede că participaţia statului nu va scădea niciodată sub 51% din capital. La PKO, statul polonez deţine o participaţie sub pragul de 51% din capital dar nicio decizie-cheie nu poate fi luată fără acordul acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO