Business Internaţional

Guvernul Ucrainei scoate la vânzare sute de întreprinderi pentru a-şi acoperi găurile din buget

Guvernul Ucrainei scoate la vânzare sute de...

Autor: CătăIina Apostoiu

03.07.2015, 00:00 798
Guvernul ucrainean proocidental caută cumpărători pentru sutele de întreprinderi de stat muribunde în speranţa că investiţiile şi managementul privat le vor readuce la viaţă şi vor aduce bani în bugetul secat de război şi de recesiune al ţării, scrie The Wall Street Journal.

Economia vlăguită de luptele interne, de corupţie şi de ieşirea din sfera de influenţă a Rusiei ar putea să scadă cu 9,5% în acest an. Oficialii au inclus pe lista privatizărilor din acest an 342 de companii, printre care centrale termice şi o herghelie. Însă nu este clar cine se va oferi să cumpere afaceri într-o ţară în război şi măcinată de corupţie.

Susţinătorii planului spun că pe fondul devalorizării puternice a monedei locale, activele ucrainene au devenit ieftine pentru investitorii străini, însă criticii spun că magnaţii locali, care au deja o puternică influenţă politică şi financiară, vor fi cei care vor beneficia de fapt de acest plan punând mâna pe cele mai bune active la preţuri de nimic.

Ucraina nu are o istorie foarte “curată” a vânzărilor de active de stat de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, cele mai râvnite companii ajungând în posesia magnaţilor cu legături politice, în timp ce companiile mai puţin dorite au fost neglijate, ajungând să fie copleşite de datorii.

Guvernul ucrainean a angajat o echipă la Ministerul Economiei care să supravegheze vânzarea multora din întreprinderile de stat, care au 1,3 mi­li­oane de angajaţi dintr-o forţă de muncă activă totală de 20 milioane de oameni. În primele nouă luni ale anului trecut, companiile au înregistrat pierderi nete de 74,4 miliarde de grivne (3,5 miliarde de dolari).

Companiile aflate pe lista privatizărilor din acest an sunt cele despre care oficialii cred că au cel mai mare potenţial de creştere. Printre acestea se numără cinci centrale termice, 13 porturi şi mai multe mine. Companiile de importanţă strategică sau socială, cum sunt cele de transport feroviar, nu vor fi scoase la vânzare.

Ministerul Economiei spune că face tot posibilul pentru a asigura transparenţa procesului de privatizare şi că face presiuni pentru implementarea unei legislaţii favorabile. Totuşi, “este clar că niciun investitor străin nu va veni să investească sute de milioane de dolari având în vedere nivelul actual al corupţiei şi actualul sistem juridic”, spune Viktoria Voytsitska, membră a parlamentului ucrainean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO