ZF 24

Guvernul ungar a cheltuit aproape toţi banii din fondurile private de pensii pentru a acoperi tăierile de taxe

Guvernul ungar a cheltuit aproape toţi banii din...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.10.2015, 22:02 1731

După ce a introdus o lege care a pus presiuni pe membrii fondurilor private de pensii să-şi contopească economiile cu cele din sistemul de pensii al statului, guvernul ungar a cheltuit aproape toţi banii astfel primiţi, circa 3.000 de miliarde de forinţi (9,6 miliarde euro), sau 9% din Produsul Intern Brut, pentru a ţine sub control datoria. Însă datoria guvernamentală, umflată printre altele de reduceri de taxe, este încă la nivel record.

Foştii contribuabili la fondurile private de pensii încă aşteaptă ca guvernul să le spună exact unde sunt banii lor, scrie Budapest Business Journal.

Secretarul de stat András Tállai, într-o decla­ra­ţie dată parlamentarilor, a explicat că banii din Fondul pentru Reforma Pensiilor şi Reducerea Datoriei au fost cheltuiţi pe ţinerea sub control a datoriei statului.

Acest fond a fost creat de guvern în 2011, iar la acea vreme Budapesta susţinea că banii vor fi transferaţi în fondul public de pensii cu scopul declarat de a reforma sistemul de pensii. În schimb, aproape toţi banii scoşi din fondurile private au fost cheltuiţi pentru acoperirea găurilor din bugetul guvernamental, iar Fondul pentru Reforma Pensiilor a fost desfiinţat pe 31 ianuarie, notează Index.hu.

În 2010, guvernul nou ales condus de partidul Fidesz a adoptat o lege care făcea dificilă funcţionarea unui fond privat de pensii, forţând astfel contribuabilii să-şi transfere economiile din sistemul privat în sistemul de pensii de stat. Până atunci, contribuţiile la sistemul privat de pensii erau obligatorii.

Naţionalizarea activelor fondurilor private de pensii a fost una din măsurile economice „neorto­doxe” despre care guvernul spunea că este nevoie pentru a ţine Fondul Monetar Internaţional departe de Ungaria.

Index.hu scrie că guvernul a fost forţat să folosească pensiile private pentru acoperirea da­toriilor deoarece, la sfârşitul anului 2010, adică la jumătate de an după ce Fidesz a ajuns la putere, bu­getul avea o gaură de 600 miliarde forinţi apărută din cauza unor tăieri de taxe.

Când statul a început să preia pensiile private, în 2010, reprezentanţii guvernului au spus că aceia care-şi predau statului pensiile private vor primi conturi private de pensionare care să cuprindă contribuţiilor lor. Însă o lege adoptată în aprilie 2013 a eliminat ideea unor fonduri separate pentru foştii contribuabili la fondurile private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO