Business Internaţional

Guvernul ungar a ieftinit de la 1 iulie şase tipuri de utilităţi casnice

Reducerile de preţuri anunţate în Ungaria privesc apa curentă, canalizarea, deşeurile menajere, gazul pentru butelii şi curăţarea coşurilor de fum. Foto: Shutterstock

Reducerile de preţuri anunţate în Ungaria privesc apa curentă, canalizarea, deşeurile menajere, gazul pentru butelii şi curăţarea coşurilor de fum. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2013, 19:53 1375

Data de 1 iulie, când în România se scumpesc gazele naturale pentru consumatori, marchează pentru Ungaria reducerea preţurilor reglementate de stat la şase tipuri de utilităţi casnice, printre care apa curentă, canalizarea şi colectarea deşeurilor, parte a eforturilor guvernului de a micşora povara financiară care apasă pe gospodării.

Reducerile, care privesc apa caldă şi apa rece, canalizarea, colectarea deşeurilor menajere, gazul pentru butelii şi curăţarea coşurilor de fum, au fost anunţate de parlamentarul Szilard Nemeth, din partea partidului de guvernământ Fidesz, scrie Portfolio.hu.

Începutul lunii iulie reprezintă startul celei de-a doua faze a planului guvernului ungar de a reduce preţurile energiei demarat în ianuarie. Nemeth a explicat că o gospodărie medie va economisi aproximativ 95.000 – 100.000 de forinţi (340 de euro) pe an datorită măsurilor implementate de la începutul anului.

Noi reduceri ale preţului energiei ar putea veni înaintea sezonului rece, până pe 15 octombrie. Gazele naturale, electricitatea şi agentul termic destinate consumatorilor casnici s-ar putea ieftini cu cel puţin 10% şi cu maximum 20%.

Guvernul şi partidul de guvernământ susţin că au primit numeroase petiţii în care se cere reducerea preţurilor. Pe lângă utilităţi, o echipă de lucru a guvernului analizează posibilitatea ieftinirii altor tipuri de servicii.

Primarii şi reprezentanţii oraşelor mici au sugerat guvenului să acţioneze pentru scăderea preţului lemnului de foc, fie prin reglementarea acestuia, fie prin găsirea unor moduri de a asigura încălzire în regiunile rurale. Acest plan ar putea fi posibil cu ajutorul pădurilor deţinute de stat, a explicat Nemeth.

Planul include întărirea protecţiei consumatorului şi un control mai eficient al furnizorilor de servicii.

În România, preţul gazelor pentru populaţie a crescut de la 1 iulie cu 8% şi la 1 octombrie se va majora cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clienţilor noncasnici au fost majorate cu 3% la începutul lunii şi vor creşte tot cu atât în etapa a doua, la 1 octombrie, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO