Business Internaţional

Haos şi moarte în Europa Centrală din cauza celor mai grave inundaţii din ultimul deceniu. Galerie FOTO

Foto: AFP/Mediafaxfoto

Foto: AFP/Mediafaxfoto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.06.2013, 11:27 5258

Cel puţin nouă oameni au murit şi mii de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din cauza celor mai grave inundaţii din mai mult de zece ani din Europa Centrală, apele revărsate creând haos în Germania, Cehia şi Austria.

Apele au acoperit cartiere din Viena, iar în Praga autorităţile şi voluntarii au ridicat baraje de saci cu nisip în calea apelor râului Vltava. Dar cel mai afectat oraş este Passau, din sud-estul Germaniei, unde apele Dunării au atins cota de 12,8 metri, cea mai mare din ultimii 500 de ani.

Inundaţiile din Passau au lăsat 50.000 de locuitori fără apă potabilă şi electricitate, scrie Deutsche Welle. Echipele de salvatori au folosit bărci pentru a evacua rezidenţii. O mare parte a oraşului este inaccesibilă.

„Situaţia este extrem de dramatică”, a explicat Herbert Zillinger, purtător de cuvânt al celulei de criză a oraşului Passau.

În Cehia au fost confirmate şapte morţi din cauza inundaţiilor, iar autorităţile au fost nevoite să elibereze apa din mai multe baraje pentru a face faţă la noi viituri. Grădina zoologică a Pragăi a fost evacuată. În Austria au murit cel puţin două persoane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO