Business Internaţional

Haosul politic de la Londra zguduie pieţele financiare britanice şi europene. „În Marea Britanie nu mai există leadership politic”

Boris Johnson, campionul taberei pro-Brexit, la Bursa de acţiuni de la Londra, unde se simte cel mai dur impactul ieşirii Marii Britanii din UE. Înainte de a milita pentru Brexit, Johnson a fost primarul Londrei

Boris Johnson, campionul taberei pro-Brexit, la Bursa de acţiuni de la Londra, unde se simte cel mai dur impactul ieşirii Marii Britanii din UE. Înainte de a milita pentru Brexit, Johnson a fost primarul Londrei

Autor: Bogdan Cojocaru

28.06.2016, 00:06 2959
Acţiunile băncilor europene se îndreptau ieri spre cel mai accentuat declin de două zile din istorie, ceea ce face din instituţiile de credit din Europa, şi mai ales din cele britanice, alături de lira sterlină, primele victime ale Brexitului. Această situaţie pune în discuţie viitorul centrului financiar londonez şi al businessului britanic în general. Lira sterlină s-a depreciat ieri la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, potrivit Fortune.

Acţiunile celor mai mari bănci britance şi-au accelerat ieri cea mai puternică scădere din 2009 în contextul temerilor de consecinţele economice şi politice pe care le va avea ieşirea Marii Britanii din UE şi al celei mai bruşte schimbări în sens negativ a senti­mentului analiştilor, scrie Bloomberg. 

Analiştii au retrogradat în masă băncile Barclays, Royal Bank of Scotland, Lloyds, reducând estimările de profit pentru acestea. Acţiunile RBS au înregistrat scăderi de până la 25% pe bursa de la Londra şi au ajuns la cele mai joase niveluri din ianuarie 2009, perioada de după ce banca a fost salvată de la faliment cu banii plătitorilor de taxe britanici.

Titlurile Barclays se îndreptau spre o cădere şi mai mare. Tranzacţiile acţiunilor ambelor bănci au fost suspendate ieri din cauza scăderilor prea rapide.

Dintre bancherii de top britanici, cea mai dificilă misiune o are CEO-ul de la Barclays Jes Staley, care s-a angajat să conducă o bancă mare de investiţii cu baza la Londra, cred analiştii de la Jefferies International şi Bank of America. 

„Brexitul schimbă totul în legătură cu poziţia de investiţii a Barclays”, spune Joseph Dickerson de la Jefferies. „Structura, profitabilitatea şi chiar existenţa băncii de investiţii sunt puse sub semnul îndoielii”.

Problema va consta în posibila pierdere a regulilor „de paşaport” de care beneficiau până acum băncile britanice, reguli care le permit să desfăşoare operaţiuni în regiune fără să stabilească subsidiare locale. Dacă Marea Britanie, ieşită din UE, pierde aceste drepturi, Barclays va rămâne cu operaţiuni cotisitoare concentrate în oraşe ca Frankfurt şi Dublin.

Royal Bank of Scotland este deţinută în proporţie de 73% de un gu­vern aruncat în haos. Ministrul de fi­nanţe britanic George Osborne are în plan să strângă 25 mld. lire ster­line din vânzarea în 2020 a participaţiei guver­nului. Brexitul ridică probleme pentru aceste planuri, care depind de aplicarea regulilor UE.  „RBS continuă să întâmpine probleme cu restructurarea opera­ţiu­nilor şi nu ne aşteptăm ca actualele incertitu­dini eco­no­­mice şi politice să fie de vreun ajutor”, se arată într-o analiză a Barclays.

City of London riscă să piardă mii de locuri de muncă de la instituţii financiare din cauza Brexitului, bene­ficiile urmând să fie culese de oraşe precum Paris, Frankfurt şi Dublin.

Posturile pentru care pericolul este cel mai mare sunt cele care au legătură cu produsele de tranzacţionare guvernate de MiFID II, reguli UE care acoperă orice, de la tranzacţii cu produse derivate la bonduri.

Sunt estimări care pun la 100.000 numărul locurilor de muncă ce ar putea să dispară din sectorul financiar dacă băncile îşi activează planurile de relocare în afara Regatului Unit.

 

Firmele contemplează plecarea din Marea Britanie

Băncile nu sunt singurele afaceri cu viitorul umbrit de incertitudini. Sunt semne că numeroase firme intenţio­nează să părăsească Marea Britanie, iar analiştii avertizează că Brexitul va forţa companiile să reducă investiţiile şi să îngheţe angajările, scrie The Guardian.

Un sondaj al Institute of Directors a găsit că majoritatea afacerilor cred că Brexitul nu le va face bine. Studiul arată că un sfert din participanţi îşi îngheaţă planurile de angajare, iar 5% au sugerat că vor efectua concedieri. Aproape două treimi dintre firme au spus că rezultatul referendumului este negativ pentru afacerile lor. Una din cinci firme consideră mutarea unei părţi din operaţiuni în afara Marii Britanii, arată un alt sondaj, la care au participat 1.000 de lideri ai lumii de afaceri britanice. Camera de Comerţ a Marii Britanii a avertizat că o perioadă prelungită de incer­titu­dini va lovi încrederea, inves­tiţiile şi crearea de locuri de muncă.

„Companiile mari de tehnologie şi firmele din industria manufacturieră sunt îngrijorate că vor fi presate dacă Marea Britanie se va concentra prea mult pe păstrarea serviciilor finan­ciare”, spune Andrew Hood, director la firma  de avocatură Dechert.

Fuga spre adăposturi a inves­titorilor din toată lumea după decizia Marii Britanii de a ieşi din UE a adăugat active de 380 de miliarde de dolari la mareea de obligaţiuni guvernamentale cu dobânzi negative, notează Bloomberg. Potrivit indicelui Bloomberg World Sovereign Bond, valoarea obligaţiunilor guverna­men­tale cu randamente sub zero din întreaga lume depăşeşte  8.700 de miliarde de dolari, faţă de 8.350 de miliarde de dolari înainte de vot.

În zona euro, toate titlurile guverna­men­tale de datorie germane cu scadenţe de până la 10 ani au yielduri negative. Costurile de împrumut pe zece ani ale Marii Britanii s-au scufundat ieri sub 1% pentru prima dată.

„Yieldurile britanice au continuat să se ducă în jos, şi nu este de mirare. În Marea Britanie nu mai există leadership politic acum când pieţele au nevoie să vadă o direcţie sigură”, spune Luke Hickmore, analist la Aberdeen Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO