Business Internaţional

Haosul s-a reinstalat pe străzile din Barcelona şi Catalonia: Protestatari pro-independenţă au blocat străzi, şosele şi căi ferate

Haosul s-a reinstalat pe străzile din Barcelona şi...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

01.10.2018, 11:36 180

Manifestanţi ce susţin independenţa Cataloniei au blocat şosele, căi ferate şi străzi din regiunea autonomă din nord-estul Spaniei, la exact un an după un referendum controversat pentru independenţă, informează agenţia The Associated Press, citând presa locală.

În Girona, la nord de Barcelona, sute de activişti au ocupat liniile de cale ferată de mare viteză. Poliţia regională a intervenit în încercarea de a stopa pătrunderea protestatarilor în zona gării.

Presa locală a mai relatat că pe autostrada AP-7, care face legătura cu frontiera franceză, se înregistrează câteva blocaje, iar mai multe străzi principale din oraşele Lledia şi Barcelona au fost blocate de protestatari.

Pe data de 1 octombrie 2017, aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi la vot, într-un referendum pentru independenţă faţă de Spania, organizat de autorităţile regiunii.

Plebiscitul a fost marcat de incidente violente, după ce forţele de ordine au încercat să împrăştie alegătorii, folosind în unele cazuri şi gloanţe de cauciuc. Aproape 900 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma confruntărilor violente între alegători şi poliţia spaniolă.

Potrivit organizatorilor, 2,2 milioane de cetăţeni au votat la acest referendum, iar peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la urne a fost de doar 43%.

În replică, Madridul a decis suspendarea autonomiei regiunii Catalonia, care tocmai îşi proclamase independenţa şi a convocat alegeri regionale anticipate, care însă au fost câştigate la limită de grupările politice separatiste, însă un partid unionist a obţinut cele mai multe mandate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO