Business Internaţional

Harta celor mai grave ameninţări teroriste din lume

Harta celor mai grave ameninţări teroriste din lume

Autor: Luciana Georgescu

02.08.2014, 08:34 921

Maplecroft, o firmă specializată în analiza riscurilor, a publicat o hartă cu toate atacurile teroriste care au avut loc pe parcursul unui an, începând din iulie 2013, scrie Business Insider.

La nivel global, dezastrele provocate de atacuri teroriste au crescut cu 30%, ceea ce înseamnă 18.668 de persoane decedate. 9.471 de atacuri de acest fel au fost înregistrate, ceea ce înseamnă o medie de 26 de atacuri pe zi.

Irak este ţara unde s-au produs cele mai multe atacuri teroriste, 3.158. Irak se confruntă cu o rebeliune condusă de militanţi suniţi, dar şi cu un război civil la scară largă.

Nigeria este ţara care a înregistrat cea mai mare rată a mortalităţii, ca urmare a atacurilor teroriste. Grupul militant islamic Boko Haram a intensificat violenţa în întreaga ţară şi a lovit în oraşe-cheie, precum Abuja şi Lagos. Un atac al grupării Boko Haram ucide în medie 24 de persoane.

Cele mai mari creşteri în numărul atacurilor teroriste au fost observate în China, Egipt, Libia şi Kenya.

“Libia, Kenia şi Egipt se numără printre ţările care s-au confruntat cu creşteri semnificative ale gradului de risc, în timp ce încrederea investitorilor în sectoare-cheie, precum turism şi industria de petrol şi gaze a scăzut”, a spus Jordan Perry, analist al companiei Maplecroft. “Costurile ridicate pentru menţinerea securităţii şi nivelul de siguranţă scăzut pot determina companiile să plece din aceste ţări”, a mai declarat Perry.

Deşi atacurile teroriste au avut un impact redus asupra economiei chineze, Maplecroft anticipează că efectele vor fi începe să devină mai vizibile. În prezent, China explorează noi modalităţi de extragere a hidrocarburilor în provincia Xinjiang, care găzduieşte minoritatea Uyghur, confruntată cu mari probleme de discriminare.

Economii cu creşteri puternice, precum Columbia, Nigeri, Filipine, India şi Thailand, au trezit îngrijorare investitorilor după ce au fost clasate drept ţări cu risc “ridicat” în faţa unor viitoare atacuri teroriste.

“Natura dinamică a terorismului că evenimentele individuale nu pot fi folosite pentru a face predicţii”,  a declarat CEO-ul Maplecroft, Alyson Warhurst. “Totuşi, până în prezent, informaţiile publicate la nivel modial arată că intensitate, frecvenţa, localizarea precisă şi anumite tipuri de atacuri pot ajuta organizaţiile să adopte decizii informate cu privire la intrare în anumite pieţe, măsuri de securitate, alegerea lanţului de furnizori şi stabilirea preţurilor”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO