Business Internaţional

Harta economică a lumii se redesenează pentru că Brazilia, Rusia, India şi China nu mai pot fi considerate ţări emergente

Harta economică a lumii se redesenează pentru că Brazilia, Rusia, India şi China nu mai pot fi considerate ţări emergente

Autor: Gabriel Razi

17.01.2011, 23:55 1446

Jim O'Neill, fostul economist-şef al băncii americane deinvestiţii Goldman Sachs şi inventatorul termenului BRIC (Brazilia,Rusia, India şi China - cele mai mari ţări emergente) -, ia înconsiderare redefinirea modului de clasificare a economiilor,introducând o nouă categorie, a ţărilor maturizate (growth markets)care să facă trecerea între cele emergente şi cele dezvoltate,scrie Financial Times.

O'Neill intenţionează să anexeze Mexic, Coreea de Sud, Turcia şiIndonezia grupării formate din Brazilia, Rusia, India şi China şisă creeze o nouă categorie de ţări care nu mai pot fi catalogatedrept emergente, dar nu fac parte încă nici din grupul ţărilordezvoltate.

"Este penibil să spunem că Brazilia, Rusia, India şi China suntpieţe emergente", a spus O'Neill, care în prezent conduce GoldmanSachs Asset Management.

Mexic şi Coreea de Sud reprezintă fiecare câte 1,6% din PIB-ulmondial calculat în termeni nominali, în timp ce Turcia şiIndonezia totalizează 1,2%, respectiv 1,1%.

"Orice economie care generează minimum 1% din Produsul InternBrut mondial şi are în continuare potenţial de creştere trebuieluată în serios. Dar unele dintre pieţele emergente trebuie tratateîn continuare ca atare pentru că sunt mici şi lipsite delichiditate, iar investitorii nu trebuie să uite acest lucru",precizează fostul economist-şef de la Goldman Sachs.

Termenul BRIC a fost caracterizat în mod frecvent ca fiind unprodus de marketing. Totuşi, conceptul, care face referire la celemai importante ţări emergente, a atras atenţia guvernelor,investitorilor şi a reconfigurat strategiile marilor companii. Acumtot mai multe economii sunt dornice să facă parte dintr-un astfelde grup.

Jim O'Neill consideră că termenul de piaţă emergentă nu mai esteutil pentru că înglobează economii cu perspective economice multprea diferite. Conceptul de piaţă emergentă a apărut în urmă cu 30de ani pentru a înlocui denumirea peiorativă de "lumea a treia",fiind introdus de Antoine van Agtmael, atunci economist la BancaMondială.

În 2001, atunci când conceptul a luat naştere, Jim O'Neill aargumentat că potenţialul acestor economii se va proiecta înrealitate în deceniile următoare. Brazilia, Rusia, India şi Chinaconcentrează aproximativ 40% din populaţia planetei şi joacă un roldin ce în ce mai important în evoluţia economiei mondiale.

În ultimul deceniu, economia Braziliei a crescut în medie cu3,3% în fiecare an, în timp ce Rusia şi India au avansat cu o medieanuală de aproape 7%, iar economia chineză a galopat cu aproape10%.

De la introducerea termenului BRIC şi până în prezent, acesteeconomii au depăşit cu mult creşterea economică a statelordezvoltate, precum şi a unora dintre celelalte economii emergente.Economiile BRIC s-au triplat în ultimul deceniu, Produsul InternBrut combinat al celor patru ţări se cifra în urmă cu zece ani la3.600 de miliarde de dolari, pentru ca în prezent să fie de treiori mai mare, 10.624 de miliarde de dolari.

În prezent, Brazilia, Rusia, India şi China generează aproape40% din Produsul Intern Global, acestea fiind mult mai puţinafectate de criza economică mondială decât economiile dezvoltate.În ultimii trei ani, contribuţia BRIC la creşterea economicăglobală s-a majorat de la 24% până la 45%.

Totuşi gruparea celor patru într-o clasă nediferenţiată poate fihazardată. Creşterea importanţei economice a Chinei şi Indiei estesolidă, însă Rusia şi Brazilia rămân economii marginale pe scenaeconomiei mondiale, evoluţiile lor spectaculoase datorându-se înmare parte creşterii preţurilor pentru materiile prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO