Business Internaţional

Harta evoluţiilor economice în Europa: Recesiunea se apropie încet de România şi de marile pieţe de desfacere pentru exporturi

Autor: Bogdan Cojocaru

14.08.2012, 21:07 1718

Recesiunea se apropie pas cu pas de România, înghiţind Un­garia şi Cehia şi ame­ninţând cele mai importante destinaţii pentru exporturile româneşti. Economia românească nu a cedat, însă rezistenţa îi va fi subminată cu siguranţă de turbulenţele tot mai puternice din statele vecine şi din zona euro.

Ungaria, stat aflat pe locul cinci în topul destinaţiilor pentru exporturile româneşti, a intrat în al doilea trimestru în cea de-a doua recesiune din ultimii patru ani, cu o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,2%, comparativ cu cele trei luni anterioare, când economia s-a contractat cu 1%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

"Cifrele nu sunt surprinzătoare", se arată într-un comunicat al ministerului ungar al economiei în care se motivează intrarea în recesiune prin turbulenţele de pe pieţele de export, acestea cauzând "o pierdere temporară a impulsului", scrie Bloomberg. Ca şi în cazul României, economia ungară este dependentă pentru creştere de exporturi, în special de cele către zona euro. Scăderea economică prelungită complică problemele guvernului condus de premierului Victor Orban, care caută surse de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar. FMI i-a recomandat executivului să renunţe la taxele excepţionale şi să creeze un mediu mai prietenos afacerilor.

Cehia s-a adâncit în recesiune, economia contractându-se cu 0,2% în al doilea tri­mestru, după scăderi de 0,8%, respectiv 0,2% în cele două trimestre anterioare.

Bulgaria, locul şase în topul destinaţiilor pentru exporturile româneşti, a rezistat recesiunii, revenindu-şi din stagnarea din primul trimestru cu o creştere de 0,2%. România a surprins cu un avans al PIB de 0,5% care scoate economia din recesiunea tehnică în care a intrat în ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru Polonia Eurostat nu a prezentat date, însă oficialii de la Varşovia au asigurat de mai multe ori că economia, până acum cea mai rezistentă din UE, nu este ameninţată de recesiune.

Problemele cele mai grave pentru exporturile Româneşti sunt însă în zona euro, unde economia germană încetineşte, cea franceză stagnează de trei trimestre, iar Italia îşi prelungeşte declinul.

Germania şi Franţa surprind pozitiv, dar analiştii sunt sceptici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO