Business Internaţional

Hillary Clinton primeşte mai multe donaţii de la miliardari decât Donald Trump

Hillary Clinton primeşte mai multe donaţii de la...

Autor: Mediafax

27.09.2016, 15:03 124

George Soros este cel mai important donator al campaniei prezidenţiale democrate, furnizând aproape 11,9 milioane de dolari. Soros este al 17-lea cel mai bogat om din ţară, cu o avere de 24 de milioane de dolari, conform Bloomberg.

James Simos, cofondatorul fondului offshore de investiţii Renaissance Technologies şi fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite este al doilea investitor, oferind şapte milioane de dolari către campania lui Clinton. „Sunt democrat pe viaţă şi o admir pe Hillary Clinton”, a declarat Simons.

Printre donatorii lui Hillary se regăsesc regizorul Steven Spielberg, care a donat aproape 1,3 milioane de dolari, Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, Elon Musk, fondatorul şi directorul SpaceX, o companie producătoare de nave aerospaţiile care oferă servicii de transport în spaţiu şi designerul Ralph Lauren.

Ambii susţinători financiari ai lui Bernie Sanders, David Geffen şi James Cox Chambers, au donat bani şi campaniei lui Clinton, conform informaţiilor Bloomberg.

Trump consideră că miliardarii care susţin Partidul Republican sunt mult mai cumpătaţi. Bradley Wayne Hughes, Sr., co-fondatorul American Homes 4 Rent, o companie de real-estate, este principalul donator public, oferind 449.000 de dolari. Fiica acestuia, Tamara Hughes Gustavson, a donat şi ea 25.000 de dolari companiei omului de afaceri.

„Cred că aceste alegeri vor determina cursul ţării pentru o lungă perioadă de timp în viitor”, a spus Thomas Peterffy, care a donat 100.000 de dolari pentru compania lui Trump. Multimilionarul Peterffy, fondatorul Interactive Brokers Group Inc., a adăugat că lucrează la propriile reclame comerciale pentru a-i susţine pe candidaţii republicani.

John Paulson, bancher în New York, al 54-lea cel mai bogat om din ţară, cu o avere estimată la 8,1 milioane de dolari, a donat 5.400 de dolari. Purtătorul de cuvânt al acestuia a susţinut că Paulson a mai donat 250.000 de dolari în iunie, dar suma nu este încă inclusă în rapoarte, din cauza deadline-urilor admise de Comisia Electorală Federală şi a posibilelor întârzieri ale agenţiei în afişarea rapoartelor.

Sheldon Adelson, al 15-lea cel mai bogat american cu o avere de 29,2 miliarde de dolari şi cofondatorul Home Depot Inc., Bernard Marcus, cu o avere de aproape 6 miliarde, l-au susţinut pe Trump încă din primăvară. Marcus a donat 3 milioane de dolari în mai, conform unui articol publicat în Politico, în timp ce Adelson ar fi donat 5 milioane de dolari.

Există 40 de miliardari care au donat bani altor candidaţi republicani, dar nu lui Donald Trump. David şi Charles Koch, ocupanţii locurilor cinci şi şase în topul celor mai bogaţi americani au refuzat să îl susţină pe Trump, dar au dat bani pentru alţi candidaţi republicani.

Studiul a folosit date adunate de Comisia Electorală Federală şi include donaţiile pentru candidaţi, comisiile de strângere de fonduri şi a comitetele de acţiune. Datele exclud banii daţi partidelor naţionale şi comitetelor de acţiune politică care nu i-au inclus pe candidaţi. Informaţiile au fost strânse începând cu 2015 şi până în vara lui 2016.

Analiza exclude miliardarii donatori care nu sunt pe lista Bloomberg a celor mai bogate 400 de persoane. Mulţi dintre miliardarii incluşi în analiză ar fi putut să doneze organizaţiilor non-profit care nu sunt obligate să declare cine le finanţează.

Robert Mercer, co-fondatorul Renaissance Technologies a fondat cu două milioane de dolari un grup al susţinătorilor lui Trump.

Dustin Moskovitz, cofondatorul Facebook, a donat împreună cu soţia sa 20 de milioane de dolari unor grupuri democratice, inclusiv organizaţiei Hillary Victory Fund şi grupului activist MoveOn.org.

Cu excepţia lui Geffen, Soros şi Dustin Moskovitz care şi-au confirmat sumele donate, restul miliardarilor care au donat bani şi au fost contactaţi de Bloomberg, nu au răspuns sau au refuzat să comenteze.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO