Business Internaţional

Hollande a încredinţat frâiele economiei franceze „eminenţei cenuşii“ care stă în spatele pactului prin care guvernul s-a predat companiilor

Cei trei muşchetari ai economiei franceze: preşedintele François Hollande, ministrul de finanţe Michel Sapin şi noul ministru al economiei Emmanuel Macron. Sursa foto - AFP

Cei trei muşchetari ai economiei franceze: preşedintele François Hollande, ministrul de finanţe Michel Sapin şi noul ministru al economiei Emmanuel Macron. Sursa foto - AFP

Autor: Liviu Popescu

28.08.2014, 00:04 966

Preşedintele francez a încredinţat viitorul celei de-a doua economii ca mărime din zona euro „eminenţei cenuşii“ care a venit cu ideea Pactului de Responsabilitate, „Pactul cu Diavolul“ prin care socialistul François Hollande speră să convingă corporaţiile să-l ajute să salveze economia.

Emmanuel Macron, cel pe care Hollande l-a ales ca ministru al economiei în locul rebelului Arnaud Montebourg, a fost bancher al puternicului grup financiar internaţional Rothschild şi consilier pe teme economice al preşedintelui.

Alegerea sa marchează clar ruptura preşedinţiei de ideologia socialistului convins Montebourg, cel care este pe cale să devină liderul unui grup de membri ai Partidului Socialist indignaţi de orientarea guvernului spre companii. Revolta lui Montebourg şi a unora dintre colegii săi din guvern l-a forţat pe Hollande să dizolve cabinetul.

Macron, 36 de ani, este un apropiat al preşedintelui francez, iar până în iunie a fost consilierul economic al acestuia. El este văzut în Franţa ca principalul arhitect al „Pactului de Responsabilitate“, prin care guvernul încearcă să convingă cu reduceri de taxe patronii să creeze locuri de muncă şi să readucă la viaţă economia anemică.

Pactul presupune reduceri de taxe şi de impozite de 41 de miliarde de euro în trei ani pentru companii în schimbul angajamentelor acestora că investesc, creează locuri de muncă şi instruiesc angajaţii. Montebourg era împotriva acestui pact şi a atacat de mai multe ori marile companii cu activităţi în Franţa, scrie TheLocal.fr.

„Emannuel Macron este punctul nostru de sprijin, punctul nostru de legătură cu preşedintele. L-am văzut cum lucrează la Rotschild, ne va linişti pe toţi“, spunea în 2012 directorul executiv al France Telecom Stephane Richard, citat de revista economică franceză Challenges.

Macron nu face parte din Partidul Socialist, aflat la putere, iar cât a fost consilier al lui Hollande l-a îndemnat pe acesta să implementeze o politică economică mult mai relaxată în condiţiile în care economia franceză stagnează şi se confruntă cu un nivel record al şomajului. Macron este cunoscut ca fiind „urechea“ cercurilor de afaceri franceze la palatul prezidenţial, notează agenţia Thomson Reuters.

Fostul bancher va fi responsabil cu îndeplinirea obiectivelor economice ale lui Hollande, cum ar fi reducerea costurilor forţei de muncă, reducerea birocraţiei şi înfiinţarea de locuri de muncă cât şi deschiderea pentru noi veniţi a unor sectoare precum cel farma şi notarial, o sarcină nu tocmai uşoară deoarece guvernul are o majoritate şubredă cu care să ducă reformele la capăt. Macron se bucură de o popularitate mare în rândul patronilor şi al companiilor, el venind de multe în ori în ajutorul acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO