Business Internaţional

Hollande, mulţumit că "nu există derogări de la reglementările" europene în acordul cu M.Britanie

Hollande, mulţumit că "nu există derogări de la...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.02.2016, 16:01 145

"Astăzi (vineri), Marea Britanie are un loc special în Europa, (pe care) l-a avut dintotdeauna: nu este în Schengen, nu este în zona euro, nu aderă la Carta Drepturilor - dar nu a obţinut nici derogări de la regulile pieţei unice, nu s-a prevăzut o revizuire de tratate şi nu există un drept de veto al Regatului Unit cu privire la zona euro, ceea ce pentru Franţa era foarte important", a enumerat Hollande vineri, într-o conferinţă de presă, după summit.

În fapt, dispoziţiile adoptate vineri nu conduc la o revizuire imediată a tratatelor, iar ele vor putea fi integrate "atunci când va exista, la un moment dat, un proces de revizuire a tratatelor", a precizat ulterior şeful statului francez.

Hollande a subliniat şi asupra altui punct "foarte important" care răspunde exigenţelor Franţei - şi anume faptul că premierul David Cameron a "acceptat egalitatea între pieţele financiare".

"Eu nu voiam să existe reguli diferite pentru piaţa financiară de la Londra în comparaţie cu celelalte pieţe ale Uniunii Europene (...), ci să se aplice aceleaşi reguli, cu aceleaşi supervizări, cu aceleaşi organisme, aceleaşi autorităţi de verificare a aplicării şi ca nimic să nu poată să afecteze dezvoltarea unor noi reglementări prin aceleaşi organisme, aceleaşi autorităţi", a subliniat preşedintele francez.

Potrivit lui Hollande, odată cu adoptarea unui compromis în urma acestui summit-maraton, Cei 28 au permis ca "Marea Britanie să poată să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. S-a făcut totul pentru ca Marea Britanie să poată să rămână în Uniunea Europeană fără să afecteze mersul către viitor al Europei".

"Dacă britanicii votează «da» (la referendum), noi vom continua să avansăm în multe domenii", iar "dacă spun «nu»", va fi necesar, "oricum, ca Europa să se pregătească să avanseze, să avanseze şi mai mult", prin "proiecte precise, mobilizatoare".

"Victoria va reveni (referendumului) din luna iunie, când vom afla dacă britanicii vor să rămână sau nu în Uniune", a insistat preşedintele francez, apreciind că "nu a existat o victorie a unora împotriva altora în această (vineri) seara".

"Nu trebuie să se lase impresia că Europa este un self-service unde vii şi iei ce vrei", a subliniat el, vizându-l pe Cameron.

În ceea ce priveşte atmosfera summitului, Hollande a apreciat că "nu a fost un Consiliu European pasional, a fost un Consiliu European care şi-a acordat timp".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO