Business Internaţional

HSBC: În 2050 China şi SUA vor domina lumea, iar economia mondială va fi de trei ori mai mare

HSBC: În 2050 China şi SUA vor domina lumea, iar economia mondială va fi de trei ori mai mare

Autor: Gabriel Razi

05.01.2011, 23:50 473

În 2050 China va lua locul Statelor Unite şi va fi cea mai mareeconomie a lumii, podiumul fiind completat de India. Creştereaeconomică mondială medie se va situa în jurul a 3%, fiind cu unprocent mai mare decât creşterile medii înregistrate în ultimiizece ani. Economii emergente, precum cea indiană, chineză saumalaieziană, care acum înregistrează creşteri record de 7-10%anual, îşi vor încetini galopul către 2050, înregistrând avansuride 4-5 procente, conform raportului "Lumea în 2050" al bănciibritanice HSBC, scrie Bloomberg.

Previziunile sugerează că economia mondială se va lansa într-unmega-boom în următoarele decenii, creşterile fiind susţinute deeconomia americană şi de cea chineză, care se vor detaşa de pluton.Totuşi, chiar dacă China va depăşi SUA, americanii vor continua săfie de trei ori mai bogaţi decât chinezii.

China va fi peste 40 de ani cea mai mare economie alumii

În 2050, PIB-ul Chinei se preconizează că va atinge 24.600 mld.dolari (la valoarea din 2000 a dolarului), Statele Unite se vorafla pe cea de-a doua treaptă a podiumului, cu un PIB de 22.400mld. dolari. India va ocupa locul al treilea, cu un PIB de 8.200mld. dolari, fiind urmată de Japonia, a cărei economie esteevaluată la 6.400 mld. dolari. Germania va rămâne cea mai mareeconomie europeană, cu un PIB de 3.700 mld. dolari, la micădistanţă fiind Marea Britanie (3.600 mld. dolari). Franţa şi Italiavor ocupa locurile al nouălea şi al unsprezecelea cu 2.800 mld.euro, respectiv 2.200 mld. euro.

Distanţa mare dintre duoul China-Statele Unite şi următoarelestate din top ar putea transforma multipolaritatea prezentă acum îneconomia mondială într-o bipolaritate, iar G20 sau G8 s-ar putearestrânge într-o formulă de tip G2.

Peste 40 de ani în topul primelor 30 de economii se vor afla 19state considerate acum emergente, studiul sugerând că ţările încurs de dezvoltare vor fi elementul motrice al economieimondiale.

"Economia mondială va suferi schimbări importante datorităcreşterilor rapide înregistrate de pieţele emergente", spune KarenWard, coordonatoarea studiului HSBC.

Factorul demografic va fi determinant

Rezultatele peste aşteptări ale Marii Britanii se vor datora,conform studiului, unei rate a natalităţii sporite, în timp ce altestate cu natalitate scăzută, precum Coreea de Sud, Italia sau Rusiase vor îndrepta cu paşi repezi către crize generate de îmbătrânireapopulaţiei, în cazul în care nu arată cât mai curând deschiderefaţă de imigranţi.

În prezent, statul cel mai afectat de declinul populaţiei esteJaponia. Aceasta este una dintre explicaţiile revenirii lente dupăcriza economică din anii '90.

Autorităţile de la Tokio raportează rate negative alenatalităţii încă din 2005, iar până în 2050 se estimează căjaponezii vor fi cu aproape 40% mai puţini. Emisfera nordică vaavea cel mai mult de suferit de pe urma tendinţei accentuate deîmbătrânire a populaţiei.

China va avea un PIB/capita de şapte ori maimare

Economiile europene dezvoltate, precum Elveţia, Olanda, Austria,Suedia sau Belgia ar putea părăsi "clubul" primelor 30 de economiiale lumii şi implicit şi-ar putea pierde o mare parte din influenţaîn cadrul forumurilor politico-economice mondiale. Cu toate că esteposibil ca multe state europene să nu mai ocupe locuri fruntaşe întopul celor mai mari economii la nivel mondial, acestea nu vorsărăci. Olanda se preconizează că va avea un PIB/capita de 46.000de dolari (la valoarea din 2000 a dolarului), cu 80% mai mare decâtîn prezent, în timp ce China va avea un PIB capita de 17.000 dedolari, de şapte ori mai mare decât acum.

Studiul HSBC proiectează o astfel de evoluţie a economieimondiale în condiţiile în care în următorii 40 de ani procesul deglobalizare va continua, nu vor exista dezastre naturale majore,războaie importante, iar omenirea va reuşi să evite o crizăenergetică globală datorată reducerii cantităţii de combustibilifosili.

  • Marea Britanie se va lupta cu Germania pentru primul loc întreeconomiile europene.
  • Japonezii vor fi cu aproape 40% mai puţini peste 40 deani.
  • Americanii vor fi în 2050 de trei ori mai bogaţi decâtchinezii.
  • Creşterea economică mondială medie va fi în 2050 de 3%.
  • 19 din primele 30 de economii vor fi pieţe considerate acumemergente.
  • În 2050 China va fi cea mai mare economie a lumii.
  • Peste 40 de ani Marea Britanie va avea cea mai mare populaţiedin Europa, 72 de milioane de locuitori, fiind urmată de Germaniacu 71 de milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO