Business Internaţional

HypoVereinsbank intra in Europa de est prin Bank Austria

24.07.2000, 00:00 80



Piata bancara din Europa Centrala si de Est va fi dominata de un nou gigant prin preluarea Bank Austria de catre HypoVereinsbank, a doua mare banca germana, valoarea tranzactiei fiind estimata la 7,8 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari).

Grupul bancar care va lua nastere in urma acestei afaceri va detine o capitalizare de piata de 32,4 miliarde de dolari si active de 601,5 miliarde.

Analistii considera ca operatiunea constituie o alegere excelenta pentru HypoVereinsbank in contextul strategiei de expansiune in Est si remarca faptul ca cele doua institutii se completeaza atat din punct de vedere al ariei geografice de actiune, cat si pe planul portofoliului de activitati.

Atitudinea pozitiva a pietelor fata de aceasta alianta bancara de proportii este determinata de oportunitatile unei prezente puternice a bancii germane in Europa Centrala si de Est. Activitatile de banca comerciala sunt inca subdezvoltate in regiune si reprezinta un puternic potential de crestere, mai ales pentru o banca precum HypoVereinsbank, care a ales sa se specializeze in serviciile pentru persoanele fizice si companiile mici si mijlocii.

In ultimii zece ani, Bank Austria a urmat cu succes o strategie de expansiune in Europa Centrala si de Est,deschizand nu mai putin de 400 de sucursale.

Grupul Bank Austria este constituit din trei societati: Bank Austria (BA), Creditanstalt (CA) si Bank Austria Creditanstalt International (BA/CA-I).

BA/CA-I reuneste toate activitatile internationale ale grupului, numai activitatile din Austria ale Bank Austria si Creditanstalt fiind administrate separat.

Capitalul grupului se cifra, in primul trimestru al acestui an, la 4,55 miliarde de euro, iar totalul bilantului a depasit 147 miliarde de euro. Bank Austria are o capitalizare bursiera de numai 5,8 miliarde de euro, fata de cele 27,4 miliarde de euro ale HypoVereisnbank

In 1997, Bank Austria a preluat controlul asupra Creditanstalt, a doua banca austriaca la acea data, prin cumpararea a 69,45% din capitalul acesteia. Ulterior, a achizitionat si restul actiunilor Creditanstalt.

HypoVereinsbank, creata la randul printr-o fuziune in 1998 si ale carei rezultate financiare au fost afectate, in 1999, de valoarea provizioanelor pentru riscuri, s-a redresat in anul 2000, inregistrand un profit din exploatare de 1,06 miliarde de euro in primul semestru, fata de 151 milioane de euro in primele sase luni ale anului trecut.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO