Business Internaţional

IBM construieşte o platformă blockchain, tehnologia din spatele bitcoin, pentru şapte bănci europene

IBM construieşte o platformă blockchain, tehnologia din...

Autor: Anca Olteanu

27.06.2017, 12:14 460

Tranzacţiile financiare au fost identificate în urma unui sondaj ca unul dintre domeniile în care blockchain, tehnologia care stă la baza bitcoin, ar putea avea impact.

Tehnologia blockchain asigură păstrarea informaţiilor în format electronic şi un sistem care procesează tranzacţiile, care permite tuturor părţilor să urmărească documentaţia printr-o reţea sigură şi nu necesită verificare din partea unor terţi.

În prezent, tranzacţiile financiare implică, în mod obişnuit, o pistă de audit care necesită servicii internaţionale de curier. De asemenea, procesul este vulnerabil la fraudă, iar finalizarea poate dura până la o lună.

"Digital Trade Chain Consortium", care include Societe Generale, Natixis, Rabobank şi Unicredit, intenţionează ca platforma să fie funcţională pentru întreprinderile mici şi mijlocii până la finalul anului.

"Sunt peste 20 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii în Europa şi asigură 85% din locurile de muncă; este o parte importantă din economie, aşa că tot ce poate facilita creşterea în comunitatea întreprinderilor mici şi mijlocii va ajuta foarte mult", a spus Keith Bear, vicepreşedinte pentru pieţele financiare şi directorul diviziunii blockchain în cadrul IBM.

Hubert Bdenoot, manager general în cadrul KBC, una dintre băncile din consorţiu, consideră că este puţin probabil ca noua platformă să revoluţioneze piaţa. "Nu cred că acest lucru va intra pe piaţă şi, brusc, jumătate dintre întreprinderile mici şi mijlocii vor fi pe platformă – nu cred că este realist. Cred că acest lucru trebuie să crească şi va crea un efect de halou pe piaţă", a spus Bdenoot.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO