Business Internaţional

​Ideea înfiinţării unei noi autorităţi de pază a frontierelor UE câştigă teren

​Ideea înfiinţării unei noi autorităţi de pază a...

Autor: CătăIina Apostoiu

20.12.2015, 18:21 278

Sugestia făcută de premierul ungar Viktor Orban în septembrie ca alte ţări să protejeze graniţele Greciei dacă autorităţile de la Atena nu sunt în stare să facă acest lucru a fost considerată drept o provocare. Trei luni mai târziu, însă, o astfel de politică ar putea deveni realitate în UE, avertizează Financial Times.

Liderii europeni au convenit la sfârşitul săptămânii trecute să accelereze planurile de creare a unei autorităţi de pază a graniţelor europene, aceasta putând intra într-o ţară împotriva obiecţiilor formulate de guvernul ţării respective.

Diplomaţii se aşteptaseră ca propunerea înaintată de Comisia Europeană la începutul săptămânii să-i divizeze pe lideri, după cum s-a întâmplat cu aproape toate deciziile luate în timpul crizei migranţilor.

Dacă se va materializa, autoritatea ar reprezenta una dintre cele mai semnificative încălcări a suveranităţii naţionale de la crearea euro.

În schimb, aproape toţi liderii UE şi-au exprimat sprijinul pentru această schemă, chiar convenind să o pună în practică în decurs de şase luni ca parte a eforturilor de a aduce sub control criza migranţilor.

Singura obiecţie a venit din partea Greciei. Premierul grec Alexis Tsipras a vrut să ştie ce poate face o astfel de autoritate diferit de o autoritate locală.

Propunerea beneficiază de un sprijin puternic din partea Parisului şi Berlinului, care au trimis o scrisoare comună Comisiei. Sugestiile incluse în această scrisoare au constituit centrul propunerii.

Ampla susţinere acordată propunerii contrastează cu rezultatul altor reuniuni pe tema crizei migranţilor, reuniuni ajunse într-o situaţie de blocaj sau care s-au sfârşit cu insulte între lideri.

Un plan separat de împărţire a 160.000 de refugiaţi a generat diviziuni între ţările bogate din nordul continentului, Germania şi Suedia, ţările vecine din Europa centrală şi de est, Ungaria şi Slovacia, şi ţările de frontieră care au servit drept porţi de intrare pentru mulţi migranţi, Italia şi Grecia.

Totuşi, la sfârşitul săptămânii trecute, chiar şi Slovacia, care a acţionat autorităţile de la Bruxelles în instanţă pentru schema de relocare a refugiaţilor, a susţinut propunerea ce vizează crearea autorităţii de pază a graniţelor UE.

Noua autoritate ar urma să aibă 1.500 de grăniceri, ceea ce înseamnă că va avea totuşi nevoie de sprijinul unei forţe naţionale de control al graniţelor. Unii diplomaţi UE s-au declarat preocupaţi de cooperarea dintre cele două autorităţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO