Business Internaţional

"Ieşirea Marii Britanii din UE va crea o Alianţă Nord-Atlantică mai puternică"

"Ieşirea Marii Britanii din UE va crea o Alianţă...

Autor: Mihai Draghici

27.06.2016, 14:58 248

"Cetăţenii s-au pronunţat, iar Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Statele Unite şi Europa se vor confrunta cu o serie de veşti proaste generate de această decizie: criză economică, slăbirea economiei britanice, instituţii europene mai slabe, şanse mari de ieşire a Scoţiei din Marea Britanie - acestea sunt doar unele dintre provocări. Instituţiile politice şi economice occidentale par să fie într-o situaţie mai proastă decât în urmă cu câteva zile", notează Foreign Policy.

Citiţi gratuit E-Paper cu ediţia specială Ziarul Financiar dedicată Brexit

"Singura excepţie ar putea fi la nivel militar. Oricât de contraintuitiv ar părea, ieşirea Marii Britanii din UE probabil va crea o Alianţă Nord-Atlantică mai puternică", subliniază Foreign Policy.

"Există câteva motive pentru care ieşirea Marii Britanii din UE va facilita consolidarea alianţei militare transatlantice. În primul rând, este vorba de preocuparea din ce în ce mai mare a tuturor statelor NATO - inclusiv a multor state UE, dar şi a Statelor Unite, Canadei, Norvegiei şi Turciei - în legătură cu aventurismul Rusiei conduse de Vladimir Putin. Kremlinul a avut mereu obiectivul de a fi cea mai puternică entitate politică din Europa şi probabil va căuta modalităţi de a profita şi mai mult de efectele centrifugale ale democraţiilor din vestul Europei. Încă de la înfiinţare, NATO a furnizat cel mai determinat echilibru militar împotriva acestor eforturi, asftel că popularitatea Alianţei va creşte în Europa", argumentează Foreign Policy.

"În al doilea rând, prin retragerea din Uniunea Europeană, armata Marii Britanii va avea mai multe resurse pentru susţinerea NATO. Un al treilea beneficiu va fi diminuarea competiţiei tacite dar reale dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană. (...) În ultimul rând, noul Guvern britanic va fi un partener NATO foarte motivat", subliniază Foreign Policy, explicând că Londra va depune eforturi pentru a menţine "relaţia specială" cu Washingtonul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO