Business Internaţional

IKEA acuzată de evaziune fiscală, anchetată de UE: Retailerul de mobilă ar putea să plătescă milioane de euro

IKEA acuzată de evaziune fiscală, anchetată de UE:...

Autor: Răzvan Botea

26.12.2017, 08:00 811

Retailerul suedez de mobilă IKEA ar putea fi forţat să returneze statului olandez milioane de euro, conform unei investigaţii deschisă luni de UE, scrie the Wall Street Journal.

Comisia de anchetă a precizat ca IKEA a evitat plata unor taxe printr-un aranjament cu statul olandez pe baza unor legi din 2006 şi 2011.

Ancheta iniţiată de UE se îcadrează într-o strategie mai amplă de a încasa mai mult din taxele de la marile companii multinaţionale. Comisia Europeană urmăreşte în particular metoda prin care anumite state UE au acordat reduceri de taxe anumitor companii, astfel încât acestea să-şi desfăşoare activitatea pe teritoriul ţărilor respective.

”Statele membre nu au voie să permită unor companii să plătească mai puţine taxe prin a-şi muta profiturile artificial în altă zonă”, spune şeful departamentului antitrust din UE, Margrete Vestager. „Vom investiga atent tratamentul Olandei faţă de Inter IKEA în privinţa taxelor”

Uniunea Europeană afirmă că ancheta privind retailerul suedez de mobilă se concentrează asupra tratamentului oferit de Guvernul olandez grupului Inter IKEA Systems, unul dintre grupurile care operează afacerea IKEA.

IKEA a declarat că este dedicată plăţii tuturor taxelor aferente afacerii, oriunde operează. ”Felul în care am plătit taxele şi impozitele a fost în concordanţă cu normele europene, din punctul nostru de vedere”, declară purtătorul de cuvânt al grupului Inter IKEA, Josefin Thorell.

Olanda nu a făcut nicio declaraţie momentan.

Comisia Europeană susţine că alte companii nu au avut parte de acelasi tratament în Olanda.

Verificarea plăţii taxelor practicată de IKEA a fost demarată de către UE în 2016 în urma unui raport al Partidului Verde, în care retailerul era acuzat că a evitat plata unor taxe în perioda 2009-2014, un prejudiciu în valoare de 1 miliard de euro.

”Investigaţia nu ar trebui să se limiteze doar la Olanda, în mod evident nucleul mecanismului IKEA de evaziune fiscală. Ar trebui să investigăm şi Luxemburg şi Belgia”, spune Sven Giegold, membru al Parlamentului European.

Olanda a mai fost implicată în anchete privind evaziunea fiscală şi a recuperat milioane de euro de la Starbucks in 2015.

Uniunea Europeană continuă să investigheze şi modul de abordare al plăţii taxelor al marilor companii McDonald’s şi Engie privind afacerile cu Luxemburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO