Business Internaţional

Îmbătrânirea populaţiei va forţa Germania să dea drumul la cheltuieli

Îmbătrânirea populaţiei va forţa Germania să dea...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2016, 00:00 1081
Mult-criticatele rezerve financiare ale Germaniei se vor micşora în următorii ani în condiţiile în care schimbările demografice din societate vor fi însoţite de modificarea modelelor legate de cheltuieli, scrie Bloomberg. Un studiu realizat de economiştii de la Deutsche Bank Heiko Peters şi Robin Winkler arată că excedentul de cont curent al celei mai mari economii europene se va reduce cu 20% până în anul 2020, până la aproximativ 7% din PIB-ul Germaniei. Deşi încă ridicat, excedentul va fi departe de nivelul record de 8,8% din PIB (275 miliarde de euro), la care va ajunge probabil în acest an.

Fondul Monetar Internaţional, SUA şi ţările membre ale zonei euro spun că balanţa contului curent dovedeşte că nemţii economisesc prea mult şi nu cheltuiesc sufficient pentru a-şi ajuta partenerii europeni. Teoria lor este că în timp ce exporturile Germaniei câştigă de pe urma deprecierii euro, salariile şi cheltuielile guvernamentale ale ţării rămân prea scăzute, generând un excedent de bani şi limitând importurile. În replică, nemţii răspund că nu li se poate cere să-şi altereze competititivatea economică.

Studiul Deutsche Bank arată că unii factori structurali vor diminua dezechilibrele din economia germană în următorii ani.

Dintre aceştia, factorul demografic va juca cel mai important rol. Populaţia din Germania îmbătrâneşte rapid, iar persoanele mai în vârstă câştigă mai puţin şi tind să cheltuiască mai mult. Acest lucru va împinge rata economisirii în jos.

Apoi, vin schimbări pe piaţa rezidenţială. După ani în care aproape a stagnat, sectorul imobiliar german intră într-o perioadă de expansiune, iar influxul de migrantţi accelerează cererea deja ridicată. Între timp, sectorul construcţiilor va avea nevoie de mai mulţi ani pentru a face faţă cererii, iar preţurile vor creşte.

Care va fi impactul asupra balanţei de cont curent? Pe scurt, valorile imobiliare mai ridicate se traduc în mod tipic în cheltuieli mai mari. Proprietarii de locuinţe se simt mai bogaţi odată cu creşterea valorii locuinţelor deţinute. Între timp, materialele de construcţii vor veni din import. Aşadar, consumul şi importurile vor creşte.

Între timp, comerţul mondial va încetini şi odată cu el cererea de bunuri fabricate în Germania. Chiar şi aşa, declinul excedentului de cont curent nu va ajuta decât parţial celelalte ţări europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO