Business Internaţional

Imobiliarele est-europene încă le fac cu ochiul dezvoltatorilor

Imobiliarele est-europene încă le fac cu ochiul...

Autor: Catalina Apostoiu

18.01.2018, 00:05 597
La nivelul regiunii, preţurile cresc puternic în condiţiile în care banii intră în sector într-un ritm nemaiînregistrat din 2007.
 
Sectorul imobiliar comercial şi cel industrial din Europa de Est sunt în continuare atractive pentru dezvoltatori, în condiţiile în care volatilitatea de ordin politic este contrabalansată de perspectivele economice bune din regiune. Piaţa din România este printre cele mai puternice din regiune, scrie Bloomberg.
 
„Cu toată viteza înainte“, a descris Remon Vos de la dezvoltatorul de parcuri industriale din Cehia CTP Invest potenţialul pieţei în 2018, după doi ani în care investiţiile au atins nivelurile de dinainte de criză.
 
La nivelul regiunii, preţurile cresc puternic în condiţiile în care banii intră în sector într-un ritm nemaiînregistrat din 2007. În 2017, investiţiile în sector s-au situat probabil în apropiere de nivelul din 2016, de 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor Colliers International. În condiţiile în care PIB-ul este de aşteptat să crească cu până la 5,5% în acest an potrivit estimărilor FMI, un declin al sectorului este puţin probabil în pofida ten­siunilor politice din multe ţări, spun executivii.
 
„Aceste pieţe cresc şi nu de­pind într-o măsură prea ma­re de situaţia politică dintr-o anumită ţară“, a mai declarat Vos.
 
Nivelul lichidităţii rămâne unul foarte ridicat în acest an, iar jucătorii de pe piaţă sunt în con­ti­nuare optimişti, potrivit lui Pan Danos, director în cadrul KPMG în Ungaria. Investiţiile în proprietăţi vor fi în con­tinuare mai atractive decât activele financiare atâta timp cât dobânzile se menţin la actualele niveluri scăzute, a de­clarat Danos. Piaţa din România este printre cele mai pu­ternice din re­giune, „în pofida situaţiei politice“, investitorii consi­de­rând-o în continuare drept „interesantă“, potrivit lui Vos.
 
Executivii sunt de acord că deciziile în real estate sunt luate pe o perspectivă mult mai îndelungată, ceea ce estompează efectul riscurilor politice.
 
În plus, fondurile de private equity din SUA erau aşteptate să iasă din Europa, însă investiţiile rămân aici, furnizând un suport în plus economiilor emergente. În condiţiile în care 2017 a fost „cel mai bun an înregistrat vreodată din punct de vedere al volumului“, piaţa europeană în general va rămâne robustă deocamdată, potrivit lui JOs Tromp, de la CBRE Group.
 
„Întrebare este însă cât va dura această perioadă“, a adăugat Tromp.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO