Business Internaţional

Impactul economic al eliminării Braziliei de la Cupa Mondială

Impactul economic al eliminării Braziliei de la Cupa...

Autor: Anca Dumitrescu

09.07.2014, 18:31 2861

Înfrângerea Braziliei în semifinala cu Germania, cu 7-1, ar putea fi în cele din urmă o veste bună pentru naţiunea demoralizată şi furioasă, potrivit analiştilor UBS, care consideră că eşecul ar putea duce la alegerea unui alt preşedinte în toamnă şi implicit la o politică economică mai eficientă, relatează Washington Post.

"Cred că Cupa Mondială contează foarte mult pentru economia Braziliei", a declarat luna trecută Jorge Mariscal, unul dintre autorii raportului băncii elveţiene, relatează Washington Post.

În pofida dragostei Braziliei pentru fotbal, turneul a fost puternic contestat de brazilieni, în stradă, care au considerat că cheltuielile de organizare a turneului, de 11 miliarde de dolari, au deturnat fondurile publice de la obiective mai importante pentru dezvoltarea economiei.

"Nivelul de nemulţumire faţă de guvern şi condiţiile sociale a ajuns la niveluri fără precedent", a spus Mariscal, adăugând că, potrivit sondajelor, mai puţin de jumătate din populaţie a susţinut organizarea competiţiei în Brazilia.

El a arătat că o susţinere atât de scăzută este extrem de neobişnuită într-o ţară care "trăieşte şi moare pentru fotbal" şi a explicat că victoria Braziliei ar fi justificat decizia guvernului preşedintelui Dilma Rousseff de a găzdui competiţia.

În cazul înfrângerii, campania lui Rousseff pentru obţinerea unui nou mandat în toamna acestui an ar putea deveni şi mai dificilă.

"Presiunea asupra jucătorilor şi a guvernului, pentru victorie, este extraordinară", a argumentat Mariscal.

Potrivit raportului UBS, eliminarea echipei Braziliei din competiţie ar putea determina creşterea cotaţiei acţiunilor braziliene, susţinute de speranţele investitorilor de schimbare a puterii şi a politicii economice.

Înfrângerea cu 7-1 în faţa Germaniei a fost atât de zdrobitoare încât această evaluare ar putea să nu mai fie valabilă, a declarat Geoffrey Dennis, director pentru strategie pe pieţe emergente la UBS, citat de Bloomberg.

El consideră că înfrângerea Braziliei afectează şansele lui Rousseff de a fi realeasă, în timp ce amploarea pierderii ar putea reduce încrederea investitorilor şi a populaţiei în economie.

"Este o înfrângere atât de umilitoare încât te face să te întrebi dacă nu va avea un impact negativ asupra psihicului brazilienilor. Oamenii vor gândi: economia are probleme, nu putem obţine creştere, iar acum nu avem nici măcar o echipă de fotbal decentă", a spus Dennis.

Alţi analişti consideră că eşecul echipei Braziliei va avea un impact limitat asupra economiei ţării.

"Perspectivele de creştere ale economiei braziliene erau deja scăzute pentru acest an, înfrângerea nu va schimba mare lucru", a declarat Mauro Toldo, analist la Dekabank în Frankfurt, citat de publicaţia franceză Les Echos.

Guvernul anticipează pentru acest an o creştere economică de 2,3%-2,5%, iar analiştii un avans de numai 1,6%.

Pentru Juan Carlos Rodado, analist la banca franceză Natixis, înfrângerea echipei Braziliei întăreşte estimările negative ale băncii referitoare la evoluţia consumului din această ţară.

"Anticipăm încetinirea creşterii ecomnomice la numai 1% în 2014, de la 2,5% în 2013", a spus Rodado.

El a adăugat că nemulţumirile sociale vor continua, iar realegerea lui Rousseff nu este garantată.

"Investiţiile realizate pentru Cupa Mondială sunt nesemnificate faţă de mărimea economiei, nu este o infrastructură de care să profite economia pe termen lung", a explicat Mauro Toldo.

Brazilia, cu 200 de milioane de locuitori, este cea mai mare economie din America Latină. În ultimii trei ani creşterea economică a fost mediocră, de 2,7% în 2011, de 1% în 2012 şi 2,5% în 2013.

Bursa din Brazilia este închisă pentru o sărbătoare publică, dar certificatele americane de depozit ale companiei de stat Petroleo Brasileiro sunt în creştere cu 0,4% la bursa din New York.

Indicele brazilian de referinţă Ibovespa a avansat cu 19% de la un nivel minim atins pe 14 martie, în condiţiile în care popularitatea în scădere a preşedintelui Rousseff a provocat speculaţii că o nouă administraţie va contribui la relansarea economiei.

De la venirea la putere a lui Rousseff, creşterea economiei braziliene a încetinit la o medie de 2% pe an, cel mai lent ritm după preşedinţia lui Fernando Collor, care a demisionat în 1992 din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Politicile lui Rousseff de revigorare a economiei au provocat o inflaţie anuală de peste 6,5%, limita superioară a intervalului ţintit de guvern.

Înfrângerea suferită marţi, cea mai gravă din istoria ţării, a spulberat speranţele de a şterge pierderea finalei Cupei Mondiale din 1950, pe teren propriu.

Echipa Braziliei va juca pentru locul al treilea, pe 12 iulie.

După meciul de marţi, autorităţile au raportat producerea unor violenţe izolate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO