Business Internaţional

Imperiul Toshiba se clatină: Acţiunile companiei s-au prăbuşit cu 8%, după ce o problemă internă a obligat gigantul japonez să raporteze investitorilor o pierdere de sute de miliarde de yeni

Imperiul Toshiba se clatină: Acţiunile companiei s-au...

Autor: Ştefan Stan

14.02.2017, 13:18 643

După o zi extrem de confuză pentru Toshiba, compania a anunţat marţi că se aşteaptă la o lovitură de 6,3 miliarde de dolari din partea diviziei nucleare din SUA, o scădere care va şterge profitul şi va trage grupul la o pierdere anuală, scrie Reuters.

La începutul zilei de marţi, conglomeratul a tulburat investitorii după ce nu a făcut publice rezultatele financiare la timp, spunând iniţial că nu este gata să anunţe, iar apoi că are nevoie de mai mult timp pentru a verifica divizia nucleară de la Westinghouse, după mai multe rapoarte interne care au dezvăluit potenţiale probleme.

Cifrele făcute publice ulterior nu au fost aprobate de auditori, iar Toshiba a avertizat investitorii că o revizuire majoră este posibilă. Numerele auditate sunt acum aşteptate până pe 14 martie, după ce firmei i-a fost aprobată o păsuire de la depunerile fiscale formale de către autorităţile de reglementare din Japonia.

Toshiba de asemenea a anunţat într-o declaraţie că ar putea impulsiona măsurile de majorare de capital, inclusiv prin vânzarea unei participaţii majoritate din divizia de creare de chip-uri. Anterior, anunţase că va vinde numai 20% din divizie.

Acţiunile grupului au scăzut cu 8%, ceea ce a dus valoarea de piaţă a companiei la 973 miliarde de yeni (8,6 miliarde de dolari), mai puţin din valoarea de la jumătatea lunii decembrie. Acum mai puţin de un deceniu, Toshiba valora aproape 5.000 de miliarde de yeni.

Toshiba a anunţat că se aşteaptă la o scădere de 500 de miliarde de yeni pentru cele nouă luni până în decembrie, şi o scădere de 390 de miliarde de yeni pentru tot anul fiscal. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO