Business Internaţional

Importul de oţel şi aluminiu devine o problemă de securitate naţională: SUA vrea să impună o taxă de „cel puţin” 24% pe importurile de metale

Importul de oţel şi aluminiu devine o problemă de...

Autor: Alex Ciutacu

17.02.2018, 12:42 860

Administraţia Trump a primit undă verde de a lua măsuri dure împotriva importurilor de aluminiu şi oţel ca parte a încercării de întărire a securităţii naţionale, decizie ce poate provoca o reacţie negativă din partea Chinei, a Uniunii Europene şi a altor parteneri de comerţ, potrivit Financial Times.

Secretarul camerei de comerţ din Statele Unite, Wilbur Ross a transmis vineri că mai multe investigaţii efectuate asupra importurilor de aluminiu şi oţel de anul trecut i-a determinat să decidă că creşterile de preţ din ultimii ani „ameninţă securitatea naţională”.

Ca rezultat, a spus acesta, i-a recomandat mai multe opţiuni preşedintelui Donald Trump, printre care impunerea unui tarif global de „cel puţin” 24% pe importurile de oţel şi 7,7% pe aluminiu.

Alte opţiuni posibile ar însemna tarife mai ridicate pentru China şi pentru o lista limitată de ţări, sau adoptarea unei serii de restricţii care ar putea limita importurile de metale la o fracţiune din cantitatea din 2017.

Trump trebuie să ia o decizie până în luna aprile, a spus Ross.

Rezultatele mult aşteptate ale investigaţiei „secţiei 232” cu privire la importurile de aluminiu şi oţel a cauzat o creştere rapidă pe Wall Street a acţiunilor producătorilor principali de metale.

Decizia lui Trump va reflecta modul în care acesta doreşte să „atace” China, pe care industria metalurgică din Statele Unite o învinuieşte pentru colapsul preţului metalelor din ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO