Business Internaţional

In conditiile actuale, moneda europeana "va disparea in maxim cinci ani" - economisti britanici

In conditiile actuale, moneda europeana "va disparea in maxim cinci ani" - economisti britanici
06.06.2010, 12:08 49

Moneda unica se afla pe cale de extinctie, putand chiar sadispara in urmatorii cinci ani, conform unui sondaj realizat deThe Sunday Telegraph.

12 dintre cei mai importanti 25 de economisti londonezi care auparticipat la sondaj au estimat ca moneda europeana nu va puteasupravietui daca isi va pastra actuala componenta a tarilormembre.

Sondajul difera fata de cel realizat in urma cu un an, cand doarcativa luau in considerare o astfel de posibilitate. Totusisituatia din ultimele saptamani din Grecia, Spania si Portugalia,alaturi de consideratiile cancelarului german Angela Merkel - caredeclara ca moneda unica se confrunta cu "o criza existentiala", audus la o schimbare radicala a opiniilor.

Doi din opt experti care au declarat ca se asteapta ca monedaeuropeana sa supravietuiasca au spus ca acest lucru va fi posibildoar o data cu intrarea in default a uneia din tarile membre.Andrew Lilico, economist sef in cadrul Policy Exchange, a declaratca sunt "aproape zero sanse" ca zona euro sa supravietuiasca incomponenta actuala, adaugand ca "Grecia va intra cu siguranta indefault si ramane o problema deschisa daca Grecia nu se va pomenicu o revolutie sau chiar o lovitura de stat - consider ca suntsanse ca aceste lucruri sa se intample in urmatorii cinci ani".

Douglas McWilliams, membru al Centre of Economics and BusinessResearch considera ca moneda unica nu ar putea supravietui "nicimacar pana saptamana viitoare", in timp ce David Blanchflower,profesor la Dartmouth College si fost consilier la Banca Angliei,adauga ca "Implicatiile politice [ale dezintegrarii zonei euro]sunt greu de intuit - germanii se opun sa achite datoriile altorasi ar putea chiar sa renunte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO