Business Internaţional

În Germania austeritatea funcţionează: fără datorii noi şi cu buget echilibrat

Sub cancelarul Angela Merkel, Germania a încetat să acumuleze datorii noi, o premieră după 1969

Sub cancelarul Angela Merkel, Germania a încetat să acumuleze datorii noi, o premieră după 1969

Autor: Bogdan Cojocaru

14.01.2015, 00:05 1078
Germania, cea mai mare economie europeană, a încetat să acumuleze datorii noi şi şi-a adus bugetul federal la echilibru, cu un an mai devreme decât intenţiona, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, mulţumită veniturilor consistente din taxe şi dobânzilor extrem de reduse.

Însă presiunile bugetare mai mici nu vor duce, probabil, la majorarea investiţiilor astfel încât să fie stimulată creşterea economică în întreaga zonă euro, scrie agenţia Thomson Reuters.

Berlin intenţiona să ajungă la ceea ce este cunoscut ca „schwarze Null“ în 2015, dar ministerul de finanţe a anunţat ieri că a ajuns la acest punct în 2014, cu un an mai devreme. Este pentru prima dată din 1969 când Germania a ajuns la un astfel de echilibru bugetar, realizare care va da cu siguranţă un impuls politic atât la nivel local, cât şi internaţional guvernului condus de cancelarul Angela Merkel. Merkel a înscris acest obiectiv în 2013 în acordul prin care a sudat alianţa de guvernare şi predică disciplina bugetară unor ţări precum Grecia.

Peter Tauber, secretarul general al Uniunii Creştin Democrate a lui Merkel, a descris bugetul ca fiind un „succes istoric“ care trimite Europei un semnal puternic că Berlin este un exemplu de guvern care cheltuie doar din propriul portofel. Veniturile din taxe au crescut la 270,8 miliarde de euro anul trecut, cu 2,6 miliarde de euro peste aşteptări, potrivit datelor preliminare privind bugetul pe 2014.

„Muncitorii germani au tras mai tare decât ne-am închipuit. Nu este o evoluţie neplăcută – dacă priviţi la venituri, veţi vedea o evoluţie pozitivă în special în ceea ce priveşte angajările“, a spus un oficial guvernamental.

Numărul persoanelor cu loc de muncă în Germania a atins maximul istoric în noiembrie, de 43,1 milioane, iar rata şomajului s-a redus, de asemenea, la minimul record de 6,5%.

Guvernul a încasat venituri suplimentare de 24,7 miliarde de euro din surse precum dividende şi vânzare de monedă. Cheltuielile au fost cu un miliard de euro mai mici decât a fost planificat şi s-au situat la 295,5 miliarde de euro, cel mai redus nivel de după 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO