Business Internaţional

Războiul valutar se apropie de România: Banca centrală a Cehiei îi sperie cu dobânzile negative pe speculatorii care-i atacă moneda şi ameninţă economia

Viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei Vladimir Tomsik: „Nu a fost niciun vot privind dobânzile negative (săptămâna trecută - n.r.), dar s-a discutat serios despre ele. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să le excludem“

Viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei Vladimir Tomsik: „Nu a fost niciun vot privind dobânzile negative (săptămâna trecută - n.r.), dar s-a discutat serios despre ele. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să le excludem“

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2016, 22:00 47626
În plin război monetar între marile bănci centrale ale lumii, banca centrală a Cehiei duce o luptă de uzură contra speculatorilor pen­tru protejarea propriei monede. Intervenţiile sale sunt tot mai costi­sitoare şi de aceea banca ar putea fi nevoită să recurgă la dobânzile negative, o armă experimentală ale cărei efecte finale nu sunt încă pe deplin cunoscute.

Unii analişti cred că banca centrală a Cehiei va folosi dobânzile negative doar ca soluţie de ultimă instanţă. Alţii, printre care strategii de la JPMorgan, cred că dobânzile sub zero vor ajunge în Cehia spre sfârşitul acestui an, poate în trimestrul III. Încet, dobânzile negative, care printre altele înseamnă finanţare foarte ieftină, dar şi depozite la bancă fără valoare, se apropie încet de România, cel puţin la nivel de discuţie.

În lupta disperată cu deflaţia, cu anemia economică sau cu pariurile valutare ale investitorilor, mai multe bănci centrale europene – BCE, banca Danemarcei, a Suediei şi a Elveţiei – au dus dobânzile sub zero. De asemenea, se discută intens de dobânzi negative şi în SUA, unde, deşi a dat la sfârşitul anului trecut startul normalizării politicii monetare prin prima majorare de dobândă din ultimul deceniu, Rezerva Federală ar putea fi forţată să intre în teritoriu negativ de jocul altor mari bănci centrale.

Banca Japoniei este ultimul dintre jucătorii de top care şi-au dus dobânda sub zero, în ianuarie.

Banca Cehiei şi-a înteţit în de­cembrie vânzările de coroane după ce a anunţat prelungirea regimului de intervenţie valutară, iar oficialii ei au discutat despre introducerea de noi măsuri pentru întărirea plafonului de curs valutar, potrivit Bloomberg. Pentru că economia Cehiei este una puternică, de încredere, iar programul de stimulare neconvenţional prin achiziţii de active şi dobânzi ultramici al BCE slăbeşte euro, făcându-l neprofitabil, investitorii spe­culează cumpărând coroane, ceea ce face ca moneda cehă să se aprecieze şi să erodeze competitivitatea exporturilor acestei ţări. De aceea banca centrală intervine pe piaţa monetară vânzând coroane.

 

Cu presiuni similare s-a confruntat banca centrală a Elveţiei, care spre surprinderea tuturor a cedat în ianuarie anul trecut şi a renunţat să mai suţină plafonul de curs valutar şi a introdus în schimb dobânzi negative pentru depozitele overnight constituite la ea de băncile comerciale.

Banca centrală a Cehiei a cumpărat în decembrie valută echivalentă cu 1,54 miliarde de euro, un efort de patru ori mai mare decât în luna anterioară.

„Nu a fost niciun vot privind do­bânzile negative (săptămâna trecută - n.red.), dar s-a discutat serios despre ele. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să le excludem“, a declarat viceguvernatorul Vladimir Tomsik, citat de Reuters.

Banca Cehiei îşi ţine dobânzile principale aproape de zero din 2012 şi a lansat intervenţii pentru slăbirea co­roanei din 2013.

„Facilitatea de depozit negativă va fi probabil implementată în al treilea trimestru din 2016 şi ar putea fi pro­iectată astfel încât să pedepsească spe­culaţiile contra plafonului valutar, dar să nu ofere vreun stimul real economiei“, cred strategii de la JPMorgan.

În teorie, dobânzile pentru depozite sub zero descurajează economisirea şi  forţează populaţia să-şi orienteze economiile către consum, stimulând economia. De asemenea, când do­bânzile pentru depozitele constituite la banca centrală de băncile comerciale sunt negative, băncile comerciale sunt forţate să investească mai mult, să crediteze ieftin, altfel riscă să piardă bani. În acest context, dobânzile negative funcţionează ca o pedeapsă pentru băncile şi persoanele care preferă să-şi ţină banii în siguranţă în depozite.

Pentru Radomir Jac, analist la Generali Investments, revenirea discuţiilor despre împingerea dobânzilor sub zero subliniază efectele pe care le are în Cehia politica monetară ultrarelaxată a BCE.

„Din perspectiva pieţei financiare, speculaţiile privind dobânzile negative au revenit în joc, dar cred că banca centrală ar trebui să se confrunte cu presiuni speculatorii chiar puternice asupra coroanei pentru a impune dobânzi negative“, a mai spus Jac.

Dobânda de refinanţare a BCE este de 0,05%, la fel ca în Cehia, dar dobânda pentru depozite a instituţiei de la Frankfurt este de -0,3%. Iar BCE a promis că va relaxa şi mai mult politica monetară dacă va fi nevoie.

Pe celălalt mal al Atlanticului, în SUA, probabilitatea ca Fed să introducă şI ea dobânzi negative până la sfârşitul anului 2017 a crescut la 13% după ce Banca Japoniei a anunţat că îşI duce dobânda pentru depozite sub zero, potrivit unui sonâdaj Bloomberg. Dacă economia SUA, cea mai mare din lume, slăbeşte atât de mult încât politicile convenţionale nu mai ajută la nimic, Fed ar putea lua în considerare împingerea dobânzilor sub zero, scriu strategii de la Bank of America şi JPMorgan Chase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO