Business Internaţional

În lupta pentru impunerea intereselor comerciale dintre SUA, Marea Britanie şi UE, Londra se joacă cu focul

DONALD TRUMP, preşedintele SUA: Orice decizie privind comerţul, taxele, imigraţia şi afacerile externe va fi luată spre beneficiul muncitorilor americani. Foto: Hepta

DONALD TRUMP, preşedintele SUA: Orice decizie privind comerţul, taxele, imigraţia şi afacerile externe va fi luată spre beneficiul muncitorilor americani. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

27.01.2017, 00:07 5780

În jocul negocierilor pentru noi legături comerciale între Marea Bri­tanie, SUA şi UE, care începe astăzi prin vizita premierului britanic Theresa May la Washington, Marea Britanie s-ar putea trezi în inferioritate sau doar în poziţia de pion - ţinta lui Donald Trump s-ar putea să fie UE.

Preşedintele SUA şi oamenii săi au atacat, în mai multe rânduri, deschis Uniunea Europeană şi pe cancelarul german Angela Merkel, aparent singurul lider european care contează pentru ei, şi au lăudat ieşirea Marii Britanii din UE.

Într-unul dintre cele mai recente astfel de atacuri, omul despre care se spune că va fi amba­sadorul SUA la UE, profesorul Ted Malloch, a spus pentru BBC că euro „s-ar putea prăbuşi“ în urmă­toa­rele 18 luni şi că ar paria pe reducerea valorii monedei unice europene.  Echipa Trump are şi motive să atace UE.

Miliardarul a câştigat alegerile promiţând că va pune America înainte de toate (America First), iar Germania a lăsat să se înţeleagă că dacă SUA rup vechea ordine comercială, se va îndrepta către Asia, către China sau Japonia. Aceasta face ca UE şi SUA să fie concurente în comerţul mondial, nu aliate. Cu SUA în această poziţie, gu­vernul de la Londra va trebui să negocieze un acord comercial. Primii paşi în acest sens vor fi făcuţi de premierul May, care a promis o Mare Britanie globală după Brexit şi care astăzi ar trebui să se întâlnească la Washington cu Trump.

Specialiştii spun că viziunea lui May, o ţară globală care promovează comerţul liber, se va zdrobi de „America înainte de toate“ a lui Trump.

Premierul May pare că speră că negocierile cu SUA vor presa UE să ofere Marii Britanii un divorţ uşor, notează Financial Times. Ea va încerca să-l convingă pe Trump să vină în ajutorul unui guvern britanic care se teme de izolare post-Brexit în Europa. 

Experţii în comerţ sunt sceptici că un acord SUA-Marea Britanie va putea fi negociat rapid deoarece, printre altele, guvernul de la Londra nu va putea semna nimic până nu scoate ţara din UE.

Ei avertizează că SUA ar putea profita de puterea de negociere superioară pe care o are ca lider al economiei mondiale pentru a deschide forţat piaţa britanică pentru companiile americane, notează The Guardian.

Trump preferă negocierile unu la unu. A spus-o clar în cartea sa „Arta ne­go­cierii“, după cum a observat Martin O'Rourke, analist la Saxo Bank. Preşedintele SUA ar prefera să vadă o lipsă de unitate în UE pentru a trata cu Europa nu ca un bloc comun, ci ca piese individuale. Astfel, el poate obţine mai uşor genul de înţelegeri pe care le vrea.

În ceea ce priveşte Marea Britanie, SUA sunt pentru această ţară cel mai mare partener comercial. În schimb, Marea Britanie este doar al şaptelea partener comercial ca mărime pentru SUA şi este puţin probabil ca Londra să aibă cel mai greu cuvânt de spus în privinţa armonizării reglementărilor în noile relaţii comerciale anglo-ame­ricane.

Vestea bună pentru May este că şi Trump e nerăbdător să cimenteze un tratat cu o forţă economică mon­dială. El ar vrea să lărgească fracturile din UE şi să consolideze cel puţin un set de legături comerciale în condiţiile în care scoate SUA din Parteneriatul Trans-Pacific şi renegociază Nafta, cred jurnaliştii de la Bloomberg.

„Ei vor acorduri comerciale bilaterale total diferite“, spune Colin Talbot, profesor de guvernare la Manchester University. „Există pericolul ca Marea Britanie să fie depăşită. Un acord comercial rapid este de obicei un acord prost.“

Nici Adam Posen, fost membru al consiliului de politică monetară al Băncii Angliei nu este optimist. „De 70 de ani, de la cel de-al Doilea Răboi Mondial, SUA au tratat Marea Britanie ca pe un inferior, sau au vrut ca Marea Britanie să-i fie un fel de subordonat“, spune el. Posen este acum preşedintele Institutului Peterson de Economie Internaţională din Washington. „Pot spune cu foarte mare încredere că orice câştig venit dintr-o astfel de înţelegere va fi doar o picătură din ce vor pierde.“

Întrebată de The Guardian dacă crede că SUA şi Marea Britanie ar putea semna un acord comercial imediat după Brexit, Namali Mackay, consilier comercial la asociaţia industriaşilor EEF, a răspuns: „Nu, categoric nu“. Ar dura între 5 şi 10 ani, a precizat ea.

Peter Mandelson, care a negociat cu SUA din poziţia de comisar pentru comerţ al UE, a spus că este improbabil ca un acord comercial să aducă beneficii imediate Marii Britanii. „Dacă acordul are conţinut real şi nu este ceva doar de imagine, SUA vor negocia dur. Sunt duri şi în cele din urmă va fi aşa cum vrea America sau nu va fi nimic, ceea ce va lăsa Marea Britanie şi mai izolată de Europa.“ UE este cea mai mare piaţă pentru exporturile britanice.

După ce se va întâlni cu Trump la Washington, May are în plan o vizită la un alt lider politic controversat: preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru în Occident pentru setea sa de putere şi dispreţul faţă de drepturile omului. „Guvernul Brexit este atât de disperat să obţină acorduri comerciale cu oricine în afară de democraţiile mature din UE încât şi cei mai dezgustători conducători vor fi subiecţii farmecului de premier“, scrie The Guardian, o publicaţie britanică proeuropeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO